Now Reading:
Povodom Dana svjesnosti o autizmu u KZŽ održan okrugli stol – ” U redu je biti drugačiji i imati posebne potrebe, a na društvu je da te potrebe prepozna i na njih odgovori”
Full Article 3 minutes read

Povodom Dana svjesnosti o autizmu u KZŽ održan okrugli stol – ” U redu je biti drugačiji i imati posebne potrebe, a na društvu je da te potrebe prepozna i na njih odgovori”

Uoči Dana svjesnosti o autizmu Krapinsko -zagorska županija u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Udrugom edukacijskih rehabilitatora KZŽ u petak je u Krapini organizirala okrugli stol pod nazivom “Autizam”.

Tom je prilikom zamjenica krapinsko -zagorskog župana Jasna Petek istaknula da je okrugli stol bio namijenjen informiranju i senzibiliziranju javnosti o potrebama, koje osobe i djeca koja imaju poremećaj spektra autizma imaju te o njihovim velikim potencijalima.

Velika posjećenost govori u prilog tome da je to interesantno područje koje otvara mnoga pitanja, ali i koje je izuzetno izazovno. Valja naglasiti da je u redu biti drugačiji, imati posebne potrebe, ali isto tako da je na društvu, zajednici i institucijama velika odgovornost da se te potrebe prepoznaju i da se na njih odgovori, jer sve osobe i djeca s teškoćama i unutar njih skupina s poremećajem iz spektra autizma ima osim svojih poteškoća i velike potencijale. U cijelom tom moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati. To je cilj skupa i nadam se da će na neka pitanja odgovori sigurno biti dobiveni – rekla je zamjenica Petek napomenuvši kako će se u budućem razdoblju organizirati više takvih skupova i radionica, prvenstveno za roditelje, kako bi se odgovorilo na što više pitanja i izazova koje predstavlja rad i život s djecom odnosno osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma.

Istaknula je isto tako da je potrebno osnovati specijaliziranu udrugu koja bi se bavila pitanjima rane intervencije.

– To je novi prostor koji se može otvoriti i kroz koji se mogu realizirati brojni projekti i aktivnosti, a koji će doprinositi kvalitetnijem životu takvih osoba. Županija je još 2016. godine prepoznala veliku važnost rane intervencije predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama, pa financira jednog edukacijskog rehabilitatora u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a u proteklih nekolikog godina je preko milijun kuna izdvojila za opremanje kabineta za ranu intervenciju. Svjesni smo da su te potrebe velike i upravo je u tijeku zapošljavanje još jednog edukacijskog rehabilitatora, koji će raditi u kabinetu na puno radno vrijeme – rekla je Petek.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i predsjednik Udruge edukacijskih rehabilitatora KZŽ Antun Zupanc rekao je da su na skupu iznesene informacije vezane uz poremećaj iz spektra autizma, fokusirane na komunikaciju i nepoželjna ponašanja.

– Imali smo priliku predstaviti se ispred Centra u kojeg se u jednom dijelu upisuju učenici s teškoćama iz spektra autizma, i naš kabinet za ranu intervenciju, tako da pokušavamo na taj način dati čim raniju potporu roditeljima odnosno obiteljima i djeci koja imaju te teškoće – izjavio je Zupanc.

Djelatnica Centra i kabineta za ranu intervenciju Zvjezdana Novina Repovečki zahvalila je Županiji na podršci oko organizacije aktivnosti koje će se tijekom cijelog travnja, Mjeseca svjesnosti o autizmu, provoditi u Centru.

– To nam je važno jer smo u zadnjih godinu i pol, koliko djeluje Kabinet rane intervencije pri Centru uvidjeli da je potreba za podrškom roditeljima i djeci od najranije dobi izrazito bitna i važna. Veliki postotak djece koja se javljaju ulazi u spektar autizma odnosno pokazuje simptome koji nam pokazuju da su djeca u spektru autizma – zaključila je Novina Repovečki.

www.sjever.hr
01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.