Now Reading:
Bivši načelnik Krapinskih Toplica Svažić: Za razliku od aktualne načelnice dok sam bio na njezinom mjestu zasukao sam rukave i radio
Full Article 6 minutes read

Bivši načelnik Krapinskih Toplica Svažić: Za razliku od aktualne načelnice dok sam bio na njezinom mjestu zasukao sam rukave i radio

Nakon objava na društvenim mrežama, kojima je načelnica Krapinskih Toplica Gordan Jureković, kako je sama napisala, odlučila stati na kraj prozivkama svojih prethodnika iznoseći istinu o njihovom radu, oglasio se i bivši načelnik Ernest Svažić.

Naime, prema objavi gradonačelnice Jureković, bivšoj vlasti, odnosno kako ih ona naziva “Sposobnima”, je u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz općinskog proračuna, a za troškove putovanja i smještaja isplaćeno 127 tisuća kuna.

Objavu Ernesta Svažića prenosimo u cijelosti:

Troškovi reprezentacije i putni troškovi tijekom mog drugog mandata načelnika Općine Krapinske Toplice

Kad sam 2013. preuzeo dužnost načelnika Općine Krapinske Toplice nisam se bavio radom svojih prethodnika, već sam zasukao rukave i od prvog se dana bacio na posao. Isto tako, danas kad više nisam načelnik ne namjeravam komentirati rad aktualne načelnice, ali se moram osvrnuti na njezin napis kojim komentira troškove nastale u mom mandatu u razdoblju 2017.-2020. Napominjem da sam o svim tim stavkama redovito izvještavao kako Općinsko vijeće (u razdoblju 2017.—2021. članica je bila i sadašnja općinska načelnica), tako i javnost.

Dakle, predbacuje mi se da sam previše trošio na putovanja, uz naravno načelničino komentiranje što sam na tim putovanjima radio. Navodi da je u četverogodišnjem razdoblju potrošeno 127.000,00 kuna na putovanja, znači u prosjeku 31.750,00 kn godišnje ili 2645,83 kune mjesečno. Bez obzira što sam o svim putovanjima tijekom mandata izvještavao, objasnit ću ukratko na što se odnosilo svako pojedinačno putovanje za koje mene ili moje suradnike načelnica proziva:

Kina – uistinu je opširno izvještavano o tim putovanjima, a najizravnija posljedica njih je rekordna naplata poreza na promet nekretninama 2018. godine ( milijun kuna samo zbog ulaganja tvrtke iz Kine). Izgradnja lokalnih cesta te je godine bila moguća upravo zahvaljujući tom prihodu. Ponosan sam što sam s pozicije načelnika Općine Krapinske Toplice pridonio vidljivosti samih Krapinskih Toplica, Krapinsko-zagorske županije i Hrvatske u okviru suradnog područja 17 europskih zemalja i Kine, koja je prije pandemije bila najveće emitivno tržište svijeta.

Izrael – u veljači 2020. sudjelovao sam na turističkom sajmu IMTM. Uz našu, zapažena je bila i prezentacija Međimurske županije. Nakon tog je sudjelovanja, dok još nisu bila na snazi striktna ograničenja putovanja, poslovna delegacija obišla Krapinske Toplice i vjerujem da su dobrodošli i kod aktualne načelnice.

Slovačka – Općina Krapinske Toplice je još u vrijeme načelnika Zubića potpisala Povelju o prijateljstvu sa slovačkim gradom Krupina. Tijekom drugog mandata nažalost nisam uspio obići prijatelje u Krupini, ali je to učinio tadašnji predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić.

Njemačka – bio sam panelista na događanju posvećenom zdravstvenom turizmu u okviru najvećeg svjetskog turističkog sajma ITB u Berlinu. Priliku sam naravno iskoristio za predstavljanje Krapinskih Toplica.

Kanada? – u Kanadu nisam putovao, ali smo najjeftiniju avionsku kartu do Clevelenda, gdje sam sudjelovao na skupu ACAP (Association of Croatian American Professionals) nabavili kod kompanije Air Canada Rouge. Glavni govornik na tom susretu bio je prof. dr. Tomislav Mihaljević, direktor Cleveland Clinic.Argentina – na poziv predstavnika Hrvata Latinske Amerike sudjelovao sam na njihovom godišnjem skupu u Buenos Airesu. Tom prilikom je na takvom skupu po prvi put sudjelovala delegacija iz Krapinsko-zagorske županije. Naš boravak u Argentini bio je u vrijeme kad je Hrvatska liberalizirala postupak stjecanja hrvatskog državljanstva za sve koji mogu dokazati hrvatsko porijeklo. Velik je bio interes mlade populacije hrvatskih korijena za dolazak u Hrvatsku te mi je drago da smo im prezentirali privlačnost Hrvatskog zagorja upravo u tom trenutku.

Pariz? – tijekom oba mandata nisam bio u Parizu, ali sam sa zamjenicom župana Krapinsko-zagorske županije letio na relaciji Zagreb – Pariz, zračna luka Charles de Gaulle. Tamo su nas dočekali francuski domaćini i odvezli do Coucy le Chateau, gdje je Kulturno umjetničko društvo Zlatko Baloković imalo nastup u okviru 22. Dana hrvatske kulture u Francuskoj.

Hvar – 2018. godine na Hvaru su održani Dani hrvatskog turizma. Na DHT sam išao onda kada su Krapinske Toplice bile kandidat za nagradu u nekoj od kategorija. Te godine, nakon izuzetno uvjerljive prezentacije, Krapinskim je Toplicama dodijeljena nagrada za najbolju hrvatsku destinaciju zdravlja (tada još Akromion nije razmišljao o odlasku iz Krapinskih Toplica) i vjerujem da je prirodno da ju je išao preuzeti općinski načelnik, kao što su i drugi načelnici i gradonačelnici preuzimali destinacijske nagrade u svojim kategorijama.

Šibenik –na susret Vlade s predstavnicima lokalne samouprave nažalost nisam mogao ići, pa je u ime Općine Krapinske Toplice prisustvovao tadašnji predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić. Načelničinom popisu dodao bih još moj boravak u Bruselu gdje sam potencijal Krapinskih Toplica prezentirao u Europskom parlamentu na skupu o zdravstvenom turizmu koji je organizirala tadašnja zastupnica Ruža Tomašić.

Vezano uz troškove repreznetacije, aktualna je načelnica zbrojila da ih je u četverogodišnjem razdoblju bilo 478.400,00 kuna, dakle 119.000,00 godišnje, odnosno 9.966,67 kn mjesečno. U toj sumi su i troškovi povezani s proslavom Dana općine i sličnih prigoda.

U pravu je načelnica kad kaže da je ususret Danu općine zadnjih deset godina organizirana manifestacija Badlfest – ljetni toplički festival koji sam osobno osmislio 2012. godine i dao mu ime. Festival organizira Turistička zajednica, a financiraju Općina, sponzori i Turistička zajednica. Sufinanciranje te manifestacije vodi se na stavci na kojoj su rezervirana sredstva za sufinanciranje rada Turističke zajednice područja Srce zagorja.

Naravno, svi su ti troškovi redovito bili prezentirani u izvješćima Općinskom vijeću i na općinskim web stranicama. Nakon osam godina rada bez radnog vremena, slobodnih dana i godišnjeg odmora, iskoristio sam zakonsko pravo na naknadu kroz 6 mjeseci.

Da li će na objavu reagirati načelnica Jureković, ostaje nam čekati.

sjever.hr/fbErnest Svažić 01.04.2022.

Input your search keywords and press Enter.