Now Reading:
Grad Klanjec podržao akciju “I tebe se tiče” – Poslana jasna poruka: “Želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja”
Full Article 4 minutes read

Grad Klanjec podržao akciju “I tebe se tiče” – Poslana jasna poruka: “Želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja”

Kampanja “I tebe se tiče”, nastala na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku Krapinsko -zagorske županije u četvrtak je nastavljena i u Klanjcu.

Riječ je o akciji koja je lani u studenome započela u Krapini, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a cilj akcije je jačanje senzibiliteta građana i osviještenosti o prisutnosti nasilja nad ženama, ali i obiteljskog nasilja općenito. Akcija šalje jasnu poruku o potrebi prijavljivanja nasilja i podrške žrtvama nasilja u obitelji, a nakon reakcija na prvu prezentaciju projekta u Krapini, krapinsko- zagorski župan Željko Kolar donio je odluku da akcija prođe kroz čitavu županiju, kroz sve gradove i općine. Tako je kampanja nastavljena na području gradova Donja Stubica, Zlatar i Oroslavje, Zabok i Pregrada,a kao sedmi grad koji je pružio podršku akciji je Klanjec.

Tom je prilikom župan Željko Kolar naglasio kako je poruka kampanje uvijek ista, a to je da želimo društvo s nultom tolerancijom prema svakom obliku nasilja.

– Danas koristim priliku reći da su osim naše Sigurne kuće i nas kao Županije, treći partner u ovom projektu mediji koji nas kontinuirano prate po svim našim gradovima i ta poruka koju prenosimo od žena koje su, nažalost, na svojoj koži iskusile nasilje ne bi došla do toliko ljudi i ova akcija ne bi imala takav doseg i takvu snažnu poruku bez podrške medija. Zahvaljujem vam što ste prepoznali trenutak kad je potrebno da svi zajedno budemo na pravoj strani i da ohrabrimo žene da prijavljuju nasilje u obitelji – rekao je Kolar napomenuvši kako se ne sjeća da je u devet godina njegovog mandata postojala akcija sličnog karaktera.

– Jednu te istu izložbu ponavljamo po 7. put, a interes medija je i dalje velik. Tako da smo donijeli odluku da obiđemo sve 33 jedinice lokalne samouprave i to ćemo i napraviti. Krećemo s općinama te je prvo na redu područje bivše Općine Klanjec – Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela, Tuhelj i Kumrovec, a nastavit ćemo na području bivše Općine Zabok i završiti na području bivšem području Grada Krapine. Nećemo odustati, i ako u svakoj općini ili gradu barem jednu ženu koja trpi nasilje u obitelji na neki način motiviramo da prijavi i da počne novi život dostojan čovjeka, bez nasilja, u miru, u obiteljskom okruženju sa svojom djecom, onda smo napravili veliku stvar – poručio je župan Kolar.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je kako je kampanja prošla sve zagorske gradove.

– Surađujemo s Domom za žrtve nasilja Novi početak koji u sklopu svojih djelatnosti, osim smještaja žrtava obiteljskog nasilja za zadatak ima i edukaciju, informiranje i senzibiliziranje javnosti o problemu obiteljskog nasilja. Dom djeluje 16 mjeseci i u to vrijeme imali smo 30 upita za smještaj – rekla je zamjenica Petek dodavši kako je trenutnu u Domu smješteno šest korisnica odnosno korisnika što pokazuje kako je Dom nažalost bio potreban KZŽ.

– U Republici Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, a u prošloj godini preminulo je 14 žena od nasilja svojih bliskih obiteljskih članova. U Krapinsko – zagorskoj županiji prošle godine iz istog razloga preminule su dvije žene, a godinu prije jedna žena. To sve govori u prilog činjenici da je iznimno važno informiranje i edukacija javnosti da je nasilje neprihvatljiva kategorija, a pogotovo obiteljsko nasilje koje ide na štetu žena i djece – objasnila je Petek.

Dodala je i kako mi kao zajednica trebamo pružiti ruku podrške i ne zatvarati oči pred nasiljem koje se događa oko nas.

Kampanja se sastoji od 11 ploča na kojima su ispisane poruke žrtava nasilja, koje motiviraju te hrabre i inspiriraju sve žrtve obiteljskog nasilja da nasilje prijave, a podržao ju je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Nasilje je prisutno oko svih nas i od nasilja ne treba bježati, treba se suočiti s njime. Zato su te table i natpisi odnosno ispisane riječi, u svakom slučaju početak senzibiliteta s tim žrtvama i ako te table u Klanjcu postignu barem to da će jedna žena koja trpi nasilje, a ne iznosi ga i šuti, biti ohrabrena da to prijavi, to je zaista onda već jako puno. Mislim da ćemo svi mi biti najsretniji onog trenutka kada sigurnih kuća niti objekata za smještaj takvih žena i žrtava u obiteljskom nasilju više ne bude – zaključio je gradonačelnik Brlek.

www.sjever.hr
31.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.