Now Reading:
Utjecaj rasta cijena goriva na povećanje potražnje za alternativnim oblicima mobilnosti
Full Article 2 minutes read

Utjecaj rasta cijena goriva na povećanje potražnje za alternativnim oblicima mobilnosti

Početkom ukrajinske krize izazvane zbog rata, cijene energenata u svijetu počele su divljati. Najviše se spominje cijena goriva jer ona najviše utječe na privatne vozače i prijevozničke komapanije. Cijena barela Brent nafte na tržištu iznosila je 85€, a odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu cijena barela skočila je na 115€. Rast cijene barela, kao i utjecaj ostalih čimbenika, izazvao je znatan rast cijena goriva. Takav trend rasta iznenadio je brojne vozače diljem Europe. Sada se sve više postavlja pitanje postoji li neka alternativa?

Odgovor je vrlo jednostavan, a to je korištenje održivih oblika mobilnosti. Tu dakle spadaju pješačenje, vožnja biciklom ili romobilom, korištenje javnog prijevoza ili nekih od usluga, poput carpool i carshare usluga. Naravno, neki su to odmah primijetili te su počeli s korištenjem takve alternative. Jedan primjer dolazi iz Ottawe u Kanadi, gdje se sve više ljudi odlučuje za tzv. „dva kotača“ te na taj način pronalaze alternativu za noviju uštedu novca.

Navedeno poskupljenje utjecalo je na promjenu navika mobilnosti i u Hrvatskoj. Istraživanje koje je nedavno provedeno bavilo se utjecajem poskupljenja goriva na potražnju online potrošača. U analizu je uzeto nekoliko zemalja koje su pogođene naglim rastom cijene goriva, a to su Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka i Rumunjska. U svim navedenim zemljama primijetio se porast potražnje za običnim i električnim biciklima te romobilima.

U samo tjedan dana u Hrvatskoj je najviše porasla potražnja za električnim biciklima i to za čak 104%. Što se tiče električnih romobila, njihova potražnja porasla je za 53%. Prema tome vidljive su znatne promjene u potražnji kojima je uzrok znatno povećanje cijene goriva.

Ostale promatrane zemlje zabilježile su slične poraste u potražnji. U Sloveniji je porasla potražnja i za treking biciklima, i to za čak 70%. Češka, Slovačka i Rumunjska zabilježile su porast potražnje najviše za električnim romobilima i električnim biciklima, a zatim za klasičnim biciklima i romobilima.

Ovo može biti i prilika za razne lokalne, gradske, prometne i druge planere da iskoriste priliku u promoviranju održivih načina kretanja, kao i za sve vozače da se okrenu alternativama koje su održivije, zdravije i pogodne za cijelu okolinu.

Ovaj prilog omogućuje Odjel logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever (https://www.unin.hr/tehnicka-i-gospodarska-logistika-kc/opce-informacije/).

www.sjever.hr
30.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.