Now Reading:
Započeo ciklus prezentacija deficitarnih zanimanja – župan Kolar: Zajedno s našim poduzetnicima i gospodarstvenicima garantiramo siguran posao!
Full Article 2 minutes read

Započeo ciklus prezentacija deficitarnih zanimanja – župan Kolar: Zajedno s našim poduzetnicima i gospodarstvenicima garantiramo siguran posao!

Krapinsko-zagorska županija, Obrtnička komora KZŽ, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina započeli su s održavanjem ciklusa prezentacija deficitarnih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola, a prvi u nizu održan je u ponedjeljak u Osnovnoj školi Augusta Cesarca.

Interes učenika i njihovih roditelja bio je poprilično velik, a kako je naglasio župan Željko Kolar, Krapinsko-zagorska županija može se pohvaliti činjenicom da ima devet sjajnih srednjih škola.

-Poseban naglasak stavljamo na deficitarna zanimanja kojih je 12, a prošle godine u te su smjerove upisana 133 učenika, što je oko 10 posto, s time da je potreba na tržištu rada dupla – rekao je Kolar te dodao kako Županija svim učenicima koji upišu deficitarna zanimanja osigurava stipendiju u iznosu od 500 kuna i prati ih kroz cijelo školovanje.

Osim toga, nakon završetka srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije zagarantiran im je siguran posao.

-Prosječna plaća u Krapinsko-zagorskoj županiji je najviše rasla i sada smo među prvih pet u Hrvatskoj. To samo govori kako su plaće skočile upravo u ovim deficitarnim zanimanjima i to bi trebao biti motiv da upišu ova zanimanja – zaključio je župan.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, Josip Grilec istaknuo je važnost održavanja ovakvih prezentacija kako bi mladi ljudi što lakše donijeli odluku o izboru zanimanja koje je potrebno na tržištu rada.

Tajnica Obrtničke komore Renata Vranić naglasila je kako im iskustvo govori da učenici koji upišu deficitarna obrtnička zanimanja nakon završetka škole ne čekaju svoje radno mjesto, već ono čeka njih.

S predstavnicima Obrtničke komore slaže se i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić koji ističe da iako u Krapinsko-zagorskoj županiji nedostaje svih kadrova, u posljednjih dvadesetak godina deficitarna zanimanja su uglavnom obrtnička zbog čega je njihov cilj promovirati ih.

tklopotan / www.sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.