Now Reading:
Grad Ivanec ulaže znatna sredstva u financiranje vatrogastva – Batinić: Dodatno financiranje bit će poticaj vatrogascima za njihov humani rad, a mlađim generacijama da se uključe u vatrogastvo
Full Article 4 minutes read

Grad Ivanec ulaže znatna sredstva u financiranje vatrogastva – Batinić: Dodatno financiranje bit će poticaj vatrogascima za njihov humani rad, a mlađim generacijama da se uključe u vatrogastvo

U Ivancu je u ponedjeljak potpisan sporazum o načinu financiranja vatrogastva.

Sporazum o načinu financiranja opremanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i projekata od interesa za DVD-ove u 2022. i 2023. godini potpisali su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i predsjednik vatrogasne zajednice Grada Ivanca Zdenko Đuras, uz supotpis zapovjednika Ivana Putareka.

Kako je naglašeno, u svjetlu pojačanih ugroza i kriza, poput potresa, poplava, korone, prometnih nesreća, od iznimne su važnosti ulaganja iznad standarda u pojačano opremanje vatrogasnih postrojbi kao interventnih snaga koje prve reagiraju u svim kriznim situacijama.

Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je da je prošle godine istekao četverogodišnji program kojim je Grad nastojao dodatno financirati vatrogastvo, što se tiče opremanja, uređenja prostora, garaža i skladišnih prostora.

-Od 2018. do 2021. na uređenje prostora vatrogasnih domova, spremišta i garaža Grad je dodatno investirao oko 550 tisuća kuna, za nabavu vozila oko 1,3 milijuna, za novi četverogodišnji period od 2022. do 2026. ići će isto dodatnih 100 tisuća kuna za nabavku dodatne opreme, a jednako tako ove godine interventno idemo s još dodatnih 100 tisuća kuna, tako da se kompletno zanove vatrogasna oprema, odnosno vatrozaštitna odjela. U 2023. dogovor je da se Grad dodatno uključi s do milijun kuna za nabavu novih vatrogasnih ljestvi – rekao je Batinić.

Grad Ivanec još je u prošlom razdoblju dogovorio s vatrogasnim društvima u čijem vlasništvu su vatrogasni domovi financiranje tehničkih operativnih troškova, kako bi im se omogućilo da imaju više sredstava za svoje aktivnosti i opremu.

Inače, temeljem zakona Grad izdvaja oko 650 tisuća kuna za vatrogastvo, ovisno o raspoloživosti proračuna, odnosno o iznosima, rekao je gradonačelnik.

Ukoliko dođe do poremećaja u proračunu, neće se smanjivati sredstva dotacije vatrogastvu, osim kao što je ove godine. To je ove godine već trebalo biti nešto manje, oko 40 tisuća kuna, ali mi smo to financiranje zadržali na prošlogodišnjem iznosu. Funkcioniramo preko vatrogasne zajednice, smatram ipak te neke stvari da moramo centralizirati, a naravno vatrogasna zajednica ljudi iz struke, vatrogasci definiraju program i planove po DVD-ovima na razini Vatrogasne zajednice – kazao je Batinić te istaknuo kako se nada da će biti manje intervencija, budući da se mnogo radi na prevenciji. Ovo dodatno izdvajanje za vatrogastvo će, prema njegovim riječima, biti poticaj vatrogascima za njihov humani rad te poticaj mlađim generacijama da se uključe u vatrogastvo.

Đuras je istaknuo kako je Vatrogasna zajednica Grada Ivanca krovna organizacija vatrogastva na području Grada, osnovana 1993. godine.

-U Vatrogasnoj zajednici djeluje šest dobrovoljnih vatrogasnih društava i jedno središnje društvo, DVD Ivanec. Trenutno je registrirano nešto manje od 600 vatrogasaca, preko stotinu operativaca – rekao je Đuras.

-Naš fokus u budućem radu biti će rad s mladima tako da ćemo obilaziti škole i vrtiće gdje ćemo kroz prezentacije djecu upoznavati sa vatrogastvom – zaključio je Đuras.

Lijepi su ovo trenuci za Vatrogasnu zajednicu Grada Ivanca pogotovo s obzirom na to kako nam je godina krenula, kazao je Putarek.
-Mislim pritom na velik broj požara i intervencija koji smo imali. Ova sredstva uvelike će pomoći opremanju vatrogasnih društava jer nam je to zapravo i plaća, budući da smo dobrovoljna društva i ne dobivamo nikakvu plaću za svoj rad. Ove ćemo godine kupiti 30-tak zaštitnih odijela, čime će se dobrovoljna vatrogasna društva obnoviti i opremiti. Proteklih godina kupovali smo iz sredstava koje je grad osiguravao pa smo tako nabavili vatrogasne pumpe i raznu drugu opremu. Što se tiče najvećeg iznosa od nekih milijun kuna, on se odnosi na vatrogasne ljestve. Sada još uvijek imamo stare ljestve iz 1980-tih godina i popravci u ulaganja više se ne isplate, a narušena je i sigurnost vatrogasaca prilikom intervencija – upozorio je Putarek.

Inače, VZ grada Ivanca jedna je od bolje opremljenih zajednica u Varaždinskoj županiji, sa 16 vatrogasnih vozila, a zanoviti će se i vatrogasna odijela i kacige.

a. kučić/sjever.hr
28.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.