Now Reading:
Noćas počinje ljetno računanje vremena – znate li hoćemo li spavati sat vremena duže ili kraće?
Full Article 2 minutes read

Noćas počinje ljetno računanje vremena – znate li hoćemo li spavati sat vremena duže ili kraće?

sat

Već uobičajeno, zadnje nedjelje u ožujku, a to je upravo sutrašnja, počinje ljetno računanje vremena, što znači da se satovi pomiču i to s 2 na 3 sata.

Dani će se produljiti, odnosno sunce će kasnije izlaziti i kasnije zalaziti, piše Večernji.hr, a mi ćemo noćas sat vremena kraće spavati.

Godinama se raspravljalo o ukidanju ove procedure jer loše utječe na zdravlje ljudi – poremeti se lučenje melatonina tijekom noći, a samim time i bioritam čovjeka. Promjena sata utječe i na tlak i mentalno zdravlje, pa su tako neka istraživanja pokazala da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto.

Pomicanje sata još se nije ukinulo, neki kažu da do toga niti neće doći, a ovo je prilika da se prisjetimo tko je glavni ‘krivac’ za pomicanje sata.

To je Benjamin Franklin jer je njemu prvom došla ideja da se pomiče sat kako bi se produljio svjetliji dio dana za vrijeme večernjih sati, piše Večernji. Do njegove ideje došlo je zbog štednje na energetskim resursima, poput pčelinjeg voska i ulja za uljanice, no u današnje vrijeme pomicanje sata smatra se kontraproduktivnim.

www.sjever.hr/vecernji.hr
26.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.