Now Reading:
Predstavljena monografija o 270 godina Varaždinske građanske garde
Full Article 4 minutes read

Predstavljena monografija o 270 godina Varaždinske građanske garde

„Varaždinska građanska garda – 1750-2020“ naziv je monografije predstavljene pred mnogobrojnom publikom u srijedu u multimedijalnoj dvorani GMV-a u palači Herzer.

O povijesti i značaju Varaždinske građanske garde te zaslužnim pojedincima za održanje kontinuiteta i tradicije popularnih Purgara govorili su ravnatelj muzeja Ivan Mesek i autorica teksta Ljerka Šimunić.

– Puno godina sam vodila zbirku građanskog života čiji je jedan dio, oko 1700 predmeta, vezan uz Varaždinsku građansku gardu. Pripremala sam i izložbu u Starom gradu uz 250. obljetnicu Garde, popularnih Purgara. Tada je bilo izloženo 130 predmeta. U odnosu na 1700, to je samo mali dio. Pripremala sam i multimedijalnu prezentaciju, koja iz nekih razloga nije realizirana, i monografija je zapravo jedan završetak. Povijesni arhiv u Varaždinu također ima poveliku zbirku vezano na Građansku četu ili gardu, svejedno je, jer je riječ o prijevodima – kazala je autorica posebno naglasivši da je jednu od najvažnijih uloga u revitalizaciji Varaždinske građanske garde od 90.-ih imao pokojni Tomislav Lipljin, prvi zapovjedni.

O svom radu na sveobuhvatnom materijalu koji opisuje djelovanje Garde kroz stoljeća govorili su urednici Jelena Rančić i dr.sc. Vladimir Huzjan.

– Varaždinska građanska garda kad je bila osnovana bila je namijenjena prvenstveno čuvanju samog grada Varaždina. Njihovo formalno osnivanje datira u polovicu 18. stoljeća, no to ne znači da jedna organizirana grupa građana nije čuvala grad i prije osnivanja garde. 1750. godine formalno je ustanovljena i djelovala je do 1946. godine, tada je njen rad obustavljen i ponovno je pokrenuta tijekom 1990.-ih. Treba naglasiti da u današnje vrijeme Garda nema militantni značaj, nego je prvenstveno dio protokola Grada Varaždina i jedan od njegovih simbola. Uz gradski grb i gradsku zastavu simbol Varaždina je i Varaždinska građanska garda. Ova knjiga je prva knjiga koja govori o Gardi i izuzetno je zanimljiva i bogato ilustrirana, a Varaždin zaista tako nešto zaslužuje – rekao je Huzjan.

Autorima je na njihovom radu čestitao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je naznačio i današnju ulogu Varaždinske garde kao prepoznatljivog simbola Varaždina u mnogobrojnim protokolarnim događajima i svečanostima u Hrvatskoj, ali i van zemlje.

O značaju izdavanja monografije u kojoj su uz brojne fotografije opisane različite faze djelovanja Varaždinske građanske garde govorio je na kraju današnji zapovjednik Dražen Loparić kojeg su, uz pokojnog Tomislava Lipljina – prvog zapovjednika nakon obnove garde 1990. godine, govornici na predstavljanju monografije naznačili kao jednu od najznačajnijih osoba u očuvanju tradicije te povijesne postrojbe koja ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– Konačno, nakon dvije i pol godine intenzivnog rada na tako opsežnom materijalu kao što je povijest Varaždinske građanske garde, uspjeli smo je ukoričiti. Knjiga ima 240 stranica i mislim da je zanatski vrlo profesionalno odrađena i da je kvalitetna. Osnova sadržaja je fundus Gradskog muzeja Varaždin i ovim putem zahvaljujem djelatnicima muzeja koji su doprinijeli da se ti podaci mogu staviti u nekakvu dvodimenzionalnu varijantu. Zahvaljujem i onima koji su pomogli da tiskara bude plaćena za svoj rad, a to je prije svega Grad Varaždin koji je financirao tisak monografije. U takvu jednu knjigu, više od 400 do 500 godina povijesti koje mi imamo, naravno da ne stane. Pokušali smo se nekakvom selekcijom fokusirati uglavnom na one stvari koje su za povijest bile bitne, a to je opstojnost Garde kroz razna vremenska razdoblja i razna društvena uređenja. Grad Varaždin i Varaždinska građanska grada su kao prst i nokat, mi smo jako vezani i bez Grada naravno nema ni nas. Na knjizi su radili ljudi koji su doista potrošili i živaca i vremena u tom razdoblju korone, kad smo bili izolirani i kad smo u tom radu polako i učili te se uhodavali u te novonormalne vidove komunikacije pa smo radili od kuće i snalazili se na razne načine da bi dobili ovu knjigu. Ova završna verzija je 17 verzija, naime 17 puta smo “prosijali” knjigu da bi ostalo samo ono što je najbitnije. Za sve građane koji bi htjeli knjigu nabaviti, do nedjelje monografija je dostupna ovdje u Palači na recepciji po popularnoj cijeni od sto kuna – izjavio je Loparić.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
24.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.