Now Reading:
Međimurska županija sufinancira rad MURID-a sa 350 tisuća kuna; Posavec: MURID je jedini centar za pomoć djeci ranije dobi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija sufinancira rad MURID-a sa 350 tisuća kuna; Posavec: MURID je jedini centar za pomoć djeci ranije dobi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Već više od 10 godina Centar za ranu intervenciju MURID pruža stručnu podršku djeci ranije dobi, a njihove usluge prepoznate su na nacionalnoj razini, te su jedini pružatelji usluge rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Međimurska županija od samog početka podržava rad i aktivnosti MURID-a, a posljednjih šest godina i sufinancira usluge rane intervencije za sve korisnike s područja županije. Ugovor o sufinanciraju u iznosu od 350 tisuća kuna potpisali su župan Matija Posavec i ravnateljica MURID-a Silvija Pucko.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je kako neke županije u Hrvatskoj još uvijek nemaju uspostavljen sustav rane intervencije, a kako se on u Međimurju provodi već dugi niz godina provodi.

-MURID je jedan primjer dobre prakse za Hrvatsku kako na jednom području napraviti kvalitetni sustav rane intervencije koji je izuzetno bitan, koristan i potreban. Financijska podrška kao dio sufinanciranja tog programa postavila je temelje da možemo imati sustav rane intervencije ovdje u Međimurju – kazao je župan Posavec.

-U ovom trenutku 27 djelatnika obavlja 180 usluga tjedno sa 130 korisnika i vjerujem da će ova podrška Županije koristiti – dodao je župan.

Međimurska županija specifična je i po sufinanciranju osobnih asistenata u vrtićima i, prema županovim riječima, djeca i mladi u fokusu su socijalne politike Međimurske županije.

Ravnateljica MURID-a Silvija Pucko kazala je kako se suočavaju s velikim navalama i velikim potrebama za uslugom rane intervencije.

Ovakve podrške, projekti, programi su važni jer tek svako osmo dijete u Republici Hrvatskoj ima dostupnu ovakvu vrstu usluge što je poražavajuće jer se manje, više radi samo o djeci s razvojnim teškoćama koja gotovo do škole nemaju nikakvu podršku. Zato MURID u Međimurskoj županiji i sjevernoj Hrvatskoj uz pomoć nadležnih ministarstava radi nacionalnu strategiju za razvoj rane intervencije i svih tih usluga i s te strane prepoznati smo kao pilot model – pojasnila je Pucko dodavši kako trenutna situacija u svijetu neminovno utječe i na djeci s teškoćama zbog čega raste potreba za ovakvim uslugama.

Upravo zato važna im je kontinuirana podrška koju im Međimurska županija pruža.

MURID od prvog dana djeluje kao stručna udruga koja okuplja stručni kadar te smo produžena ruka zdravstvu na način da prepoznajemo jesu li razvojne teškoće prisutne ili ne. To ne može procjenjivati kadar koji nema stručne kompetencije i specijalizaciju iz tog područja. Upravo zato što sjeverozapadna Hrvatska nema ustanovu koja bi takve usluge pružala, MURID je počeo stvarati sustav i nadamo se u budućnosti i instituciju koja će povezivati zdravstvo, socijalu i školski sustav – poručila je Pucko.

msopek/sjever.hr 22.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.