Now Reading:
Izraelski veleposlanik Mor u posjetu Međimurskom veleučilištu u Čakovcu
Full Article 3 minutes read

Izraelski veleposlanik Mor u posjetu Međimurskom veleučilištu u Čakovcu

Njegova ekselencija, veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, održao je svoje obećanje otprije nekoliko mjeseci i u utorak posjetio Međimursko veleučilište u Čakovcu.

Naime, Mor je prije nekoliko mjeseci boravio u Čakovcu i tom prilikom dekanu MEV-a doc.dr.sc. Igoru Klopotanu obećao da će posjetiti Veleučilište i održati predavanje za studente što je u utorak i ostvario.

Na MEV-u ga je ugostio dekan Klopotan s kojim je održao radni sastanak, a veleposlanik se kasnije susreo sa studentima računarstva te obišao nedavno otvoreni Centar održivog razvoja i moderno opremljeni laboratorij.

Nakon što je u kratkim crtama iznio osnovne činjenice o Izraelu, geostrateškom položaju, ali i dnevnim izazovima s kojima se susreće, Mor je naglasio kako se izraelska ekonomija posebno ističe prema inovacijama, znanju i visokoobrazovanom kadru što su važni dijelovi kontinuiranog gospodarskog napretka.

Kako je pojasnio, Izrael se s ciljem anuliranja činjenice da je izuzetno siromašan energentima i prirodnim sirovinama te da polovicu države čini pustinja morao okrenuti znanju, obrazovanju, istraživačkim djelatnostima i inovacijama.

– Jedina naša prednost su naši ljudi, naš narod i svaka vlada posvećena je obrazovanju i tehnološkim inovacijama. Investiramo u ljudske resurse i to je dugoročna investicija koja se isplaćuje danas – rekao je Mor dodavši kako Izrael ima izrazito puno start upova što mogu zahvaliti visokom disciplinom i odgovornošću ljudskih potencijala koju su stekli služeći obavezni vojni rok.

Prema njegovim riječima, to im potpomaže uspjeh u poslovnom okruženju. Potencijalnu suradnju između Hrvatske i Izraela, Mor prije svega vidi u područjima turizma i poljoprivrede.

– U konačnici morate barem jednom u životu posjetiti Izrael da bi barem malo dobili ideju odnosno shvatili što Izrael jest – zaključio je Mor.

Dekan Klopotan istaknuo je zadovoljstvo što su studenti MEV-a imali priliku iz prve ruke čuti o gospodarskom uspjehu Izraela, ali i situaciji u kojoj njihovi vršnjaci prvo moraju služiti vojni rok pa tek onda studirati.

– Važno je da naši studenti upoznaju druge kulture, države, njihova gospodarstva i obrazovanje, a i njihove priče o uspjehu, a upravo na tome, zahvaljujući raznim suradnjama koje ostvarujemo u zemlji i svijetu intenzivno radimo. Na radnom sastanku s veleposlanikom Izraela kojem zahvaljujem na posjetu dogovorili smo daljnje aktivnosti i planove za uspostavom suradnje u području obrazovanja, razmjeni iskustva i znanja – poručio je dekan Klopotan.

www.sjever.hr
22.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.