Now Reading:
Antolić Vupora: Voda mora biti javno dobro i dostupna svima
Full Article 3 minutes read

Antolić Vupora: Voda mora biti javno dobro i dostupna svima

Antolić Vupora

Svjetskim danom voda podiže se svijest o milijardama ljudi koji nemaju pristup sigurnoj pitkoj vodi, čija dostupnost klimatskim promjenama i ratom na europskom tlu postaje sve neizvjesnija. SDP Varaždinske županije smatra kako opskrba vodom ni u jednom trenutku ne smije biti dovedena u pitanje.

Predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora tvrdi da kako je voda jedan od najvažnijih resursa u 21. stoljeću i kako se ne smije dopustiti niti jedan oblik privatizacije voda.

– Voda ima nemjerljiv značaj kako u svom prirodnom okruženju, tako i u našem domaćinstvu, i svim drugim sektorima poput gospodarstva, zdravstva, obrazovanja. Stoga vrijednosti tog nezamjenjivog resursa moramo snažno čuvati. Prije svega moramo biti svjesni da je voda javno dobro i dužnost nas političara je čuvati naše vodne izvore od privatizacije i omogućiti svakom našem građaninu isporuku vodnih usluga, jer nažalost i dan danas još postoje obitelji kojima je voda luksuz – ističe Antolić Vupora.

Dodaje kako je nužno reformirati i okrupniti vodno-komunalni sektor i izmijeniti Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Potrebno je ubrzati realizaciju ulaganja u javnu vodoopskrbu i javnu odvodnju korištenjem sredstava iz EU programa i nacionalnih mehanizama financiranja kao i provoditi višegodišnji program gradnje regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina i građevina za melioracije.

– Važno je donijeti i odgovarajuću zakonsku regulativu vezano za zbrinjavanje mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te ubrzati realizaciju provedbom projekata radi usklađenja vodno-komunalnog standarda, a za apsorpciju EU sredstava potrebna je reforma javne vodoopskrbe i javne odvodnje koju obavljaju javni isporučitelji vodnih usluga te Hrvatskih voda. Dosadašnja realizacija projekata financiranih iz EU sredstava nezadovoljavajuća – kaže Antolić Vupora.

– Do 2023. godine, koja nam je pred vratima, trebali bi biti izgrađeni svi veći sustavi za prikupljane i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, što uključuje izgradnju kanalizacijske mreže i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U našoj županiji to su sustavi (aglomeracije) Varaždin (uključivo Cestica i Greda), Varaždinske Toplice, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec, Lepoglava i Veliki Bukovec. Govori se o diktiranom razvoju koji smo kao država preuzeli kako bi građanima osigurali dostupnost kvalitetne i zdrave vode. U nekim državama to je i ustavna kategorija, a SDP se pri tome zalaže i traži da se građanima osigura voda koja će biti dostupna i zdrava. Bez obzira u kojem dijelu županije žive naši sumještani, svi imaju pravo na zdravstveno kvalitetnu pitku vodu – poručuje predsjednica županijskog SDP-a i opominje kako voda mora biti lišena dnevne politike i na korist građanima.

www.sjever.hr
22.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.