Now Reading:
VARAŽDIN KAO MJERA I OBRAZAC UREĐENOSTI Zajednička, koordinirana i pomno planirana akcija: započelo veliko proljetno pospremanje grada
Full Article 4 minutes read

VARAŽDIN KAO MJERA I OBRAZAC UREĐENOSTI Zajednička, koordinirana i pomno planirana akcija: započelo veliko proljetno pospremanje grada

Po prvi put u Varaždinu, dolaskom proljeća gradska komunalna poduzeća kreću u zajedničku, koordiniranu i pomno planiranu akciju pod nazivom „Veliko proljetno pospremanje grada”.

Akcija je počela u ponedjeljak, a prigodno će završiti na Dan planeta zemlje 22. travnja ove godine.

Akciju su u utorak na Kapucinskom trgu najavili varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički, direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth, kao i direktori gradskih tvrtki Parkovi, Varkom i Čistoća. Obišli su i radove na Starom gradu koje obavljaju vrijedni djelatnici gradskih komunalnih poduzeća te iznijeli detalje o aktivnostima koje će se odvijati idućih mjesec dana.

Gradonačelnik Bosilj pozvao je i građane na uključivanje u ovu akciju kako bi Varaždin bio mjera i obrazac prema uređenosti.

-Popravit ćemo, počistiti i dati neke nove sadržaje – najavio je Bosilj dodavši kako je i rebalansom proračuna predviđeno više od milijun kuna za uređenje grada.

Njegov zamjenik Marković naglasio je kako ovom akcijom žele pokazati kako centar Varaždina nije zapušten, već ga vrijedi održavati i čuvati, a ovo je, kako kaže, pokazatelj njihovih nastojanja da se u gradu konačno nešto počne događati.

-Većina naših sugrađanina dijeli mišljenje da je grad bio zapušten što ćemo promijeniti ovim radovima. Ovo neće biti sada, biti će stalno. Uskoro kreće obnova Ulice Vatroslava Lisinskog i Habdelićeva trga koja već čeka sedam godina – rekao je Marković dodavši kako kreće i asfaltiranje i krpanje cesta, a ovakve je radove najavio i u budućnosti.

Direktor Varkoma Bruno Ister pojasnio je kako će počistiti Kapucinski trg i osposobiti klupice za čim kvalitetniju upotrebu, a kako je najavio, pripremili su i jednu lijepu gestu pa će na lokacijama diljem grada postaviti pojila za male životinjice kako bi i kućni ljubimci uživali šetajući gradom.

S obzirom da se danas obilježava Svjetski dan voda, Ister se osvrnuo i na kvalitetu voda koju građani konzumiraju.

-Voda je značajnija od svakog resursa, od nafte, plina i svega što se ovih dana spominje. Vode srećom imamo i s obzirom da se o njoj brinemo ona je vrlo kvalitetna za konzumaciju – rekao je Ister.

Direktor Čistoće Zoran Svetec kazao je kako njihovih 17 zaposlenika brine o održavanju 900.000 kvadrata i o čistoći 51 dječjeg igrališta.

-Na području grada dosta košarica za smeće nije u najboljem stanju pa ćemo napraviti katastar košarica i u suradnji s Gradom Varaždinom u narednih godinu, dvije izmijeniti sve te košarice – rekao je Svetec najavivši i veliku akciju čišćenja dravske šume 22. travnja na Dan planeta Zemlje.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj poručila je kako se od početka godine bave čišćenjem zelenih površina u gradu, a trenutno su koncentrirani na gradsku povijesnu jezgru. Nakon Starog grada, najavila je, sele u Jagićev park.

-Uređujemo i oblikujemo drveće, uklanjamo suhe grane, od početka godine odradili smo oko 250 komada drveća, a planiramo ih 550 kroz cijelu godinu. Ovaj dio godine nam je za uređivanje grmlja, gredice, uređivanje, pljevljenje, okopavanje, sadnja cvijeća – rekla je Sekelj.

Turistička zajednica grada Varaždina tijekom cijele godine promišlja kako i na koji način stvoriti što ugodniju atmosferu u povijesnoj gradskoj jezgri jer, pojasnila je Toth, žele da se građani i turisti lijepo osjećaju.

-Ljudi koji rade u turizmu uvijek ističu da nema turizma bez zadovoljnog lokalnog stanovništva tako da nam je cilj prije svega da su naši sugrađani zadovoljni – rekla je Toth.

U akciju se simbolično uključila i sama Turistička zajednica tako da instalacijama ptičica koje su bile postavljene u prolazu kod restorana Domenico gdje već neko vrijeme traju radovi dati jednu novu lokaciju.

-To će biti upravo u Habdelićevoj ulici, na novom trgu koji bi trebao biti gotov ove godine. Vjerujem da će grad uoči početka sezone turiste ove godine dočekati spreman i prekrasno uređen – zaključila je Toth.

tklopotan / www.sjever.hr
22.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.