Now Reading:
Ulaganje u stanovnike kreće od najmanjih nogu: Krapinsko-zagorska županija izdvojila gotovo pola milijuna kuna u opremanje rodilišta, a demografske mjere ovdje ne staju
Full Article 4 minutes read

Ulaganje u stanovnike kreće od najmanjih nogu: Krapinsko-zagorska županija izdvojila gotovo pola milijuna kuna u opremanje rodilišta, a demografske mjere ovdje ne staju

Krapinsko-zagorska županija u svoje stanovnike ulaže od najmanjih nogu, počevši od naknada za novorođenčad, logopedskih usluga, rane intervencije, sufinanciranja školske prehrane, prijevoza učenika pa do stipendija.

I ove godine, kao i prethodne daje po 1.000 kuna naknade za treće dijete u obitelji, a iznos se uvećava sa svakim sljedećim rođenim djetetom, do konačnih 5.000 kuna. Prošle godine za tu je svrhu isplaćeno 300.000 kuna, a ove se godine planira isplatiti 350.000 kuna, piše Župan.hr.

Uz to, sufinancira i opremu za novorođenčad u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Rodilje petero i više djece daruju se s prigodnim poklon paketima s medicinsko – higijenskim potrepštinama, a kroz socijalni program pomažu se obitelji u teškim životnim prilikama kroz jednokratne novčane pomoći.

S ciljem što bolje medicinske skrbi za rodilje i djecu te promicanja dojenja, Krapinsko-zagorska županija je za opremanje rodilišta izdvojila preko 450.000 kuna i osnovala Koordinacijski tim za promicanje dojenja.

Projektom opremanja dnevne bolnice u vrijednosti 15,7 milijuna kuna nabavljena je i oprema za rodilište, a projektom Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u županijskom Domu zdravlja nabavljena je oprema i uređene su ambulante u vrijednosti 8,3 milijuna kuna. U zadnjih nekoliko godina izdvojila je značajna sredstva za opremanje rodilišta, i to za kupnju CTG uređaja 18.585 kuna, ginekološki stolac 36.000 kuna, moderne rekvizite za rađaonicu 6.000 kn, ginekološki stolac za žene s invaliditetom 32.500 kuna, električne izdajalice1.587 kuna te četiri paravana za unapređenje rada i osiguravanje privatnosti u sklopu pilot projekta Rodilište-prijatelj majki.

S obzirom na velike potrebe za logopedskim uslugama, razvijen je model prema kojem su se uspostavili logopedski kabineti na način da jedan logopedski kabinet djeluje na području dvije ili više jedinica lokalne samouprave koje zajednički sufinanciraju njegov rad.

Kontinuirano se radi na unapređenju kvalitete usluga rane intervencije za djecu s neurorizicima i razvojnim poteškoćama za što Krapinsko-zagorska županija izdvaja sredstva u iznosu od 400.000 kn godišnje. Od 2016. godine izdvaja oko 150.000 godišnje za troškove stručnog djelatnika u predškolskoj skupini Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Prošle godine izdvojeno je 110.000 kn za sanaciju i opremanje prostora namijenjenog za pružanje usluge rane intervencije te edukaciju stručnjaka u COOKT.

Kroz projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan milijun kuna za 994 učenika osigurano je 173.950 obroka. Troškovi produženog boravka sufinanciraju se osiguravanjem prostornih uvjeta u školama te podmirenjem režijskih i djelomičnih troškova tehničkog osoblja.

U potpunosti se financira prijevoz učenika osnovnih škola, a Krapinsko-zagorska županija sufinancira i prijevoz učenika srednjih škola. Na godišnjoj razini za učeničke i studentske stipendije izdvaja oko 1,3 milijuna kuna, a financijski podupire i različite programe obrazovanja učenika i studenata kroz sufinanciranje i poticanje rada s darovitim učenicima, stručna usavršavanja učitelja i stručnih suradnika, razne radionice za motivirane, talentirane i darovite učenike, predavanja, provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, sufinanciranje institucija visokoškolskog obrazovanja, sufinanciranje rada učenika s teškoćama u razvoju, osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike osnovnih i srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju, financiranje natjecanja i nagrada za učenike i mentore te sve ostale aktivnosti.

Svake se godine osigurava oko 100 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama za što se sredstva za 80-ak učenika u iznosu 3 milijuna kuna osiguravaju kroz europskih projekt dok oko 750.000 tisuća za ostalih 20-ak sufinancira iz proračuna jedinica lokalne samouprave i Županije.

Projektom Zalogajček 6 u osnovnim školama osiguravaju se obroci za djecu u riziku od siromaštva. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija kao osnivač škola, u suradnji s Gradom Krapinom i Općinom Stubičke Toplice, koje su osnivači škola na svom području.

www.sjever.hr / zupan.hr
21.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.