Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila bespovratne potpore županijskoj obrtničkoj i gospodarskoj komori; svaka komora dobila po 100 tisuća kuna
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila bespovratne potpore županijskoj obrtničkoj i gospodarskoj komori; svaka komora dobila po 100 tisuća kuna

U ponedjeljak je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa predsjednikom Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darkom Vargom i predsjednikom županijske Gospodarske komore Josipom Grilecom potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih potpora u iznosu od 200 tisuća kuna. Krapinsko-zagorska županija je u protekloj godini, što se tiče gospodarstva i obrtništva ukupno izdvojila 8,3 milijuna kuna.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako Krapinsko-zagorska županija uz potpore koje dodjeljuje županijskoj obrtničkoj i gospodarskoj komori izdvaja i za organizaciju Gospodarskog zbora dodatnih 140 tisuća kuna.

-Poruku koju želimo poslati svih ulagačima u našoj županiji je da su dobro došli i naš doprinos je u brzom izdavanju građevinskih dozvola – dodao je župan.

Župan se osvrnuo i na aktualnu situaciju rata u Europi naglasivši kako će to sigurno utjecati na tvrtke koje surađuju s ukrajinskim i ruskim poduzećima te kako će rat poremetiti njihovo poslovanje.

Danas je održan i prvi inicijalni sastanak oko organizacije 30. jubilarnog Gospodarskog zbora u Krapini, a kako je naglasio Kolar sama obljetnica obvezuje ih da organizacija bude posebna i svečana i kako će sajam organizirati na razini njihovog gospodarstva – s ocjenom odličan.

Danas smo donijeli i odluku da ćemo predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića zamoliti da bude pokrovitelj 30. Gospodarskog zbora, jer Vlada je ta koja se bavi gospodarstvom. Vjerujemo da će premijer to prihvatiti i na taj način odati priznanje našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima. Njihovi rezultati su i u ovim pandemijskim godinama bili iznad očekivanja što je nama omogućilo stalno punjenje proračuna i realizaciju projekata koji su u cilju stvaranja što boljih uvjeta za život svih naših stanovnika – kazao je Kolar.

Predsjednik županijske gospodarske komore Josip Grilec naglasio je kako se sav novac koje jedinice lokalne samouprave ulažu u gospodarstvo višestruko vraća u njihove proračune.

-Ovih 100 tisuća koje nam Županija dodjeljuje biti će upotrebljene za nastupe naših poduzetnika na sajmovima, ali i za sve ostale aktivnosti koje su priznate da se mogu financirati i ovog izvora – dodao je Grilec.

-Unazad šest, sedam godina s 18 tisuća zaposlenih u županiji, a govorim o poduzetnicima, došli smo na oko 23 tisuće – kazao je predsjednik Grilec.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Darko Varga zahvalio je Krapinsko-zagorskoj županiji na potpori i sredstvima koja će utrošiti na webinare, sajmove i edukacije.

-Županija je u proteklo vrijeme za razvoj obrtništva izdvojila značajna sredstva – rekao je Varga dodavši kako im je Županija između ostalog dodijelila 500.000 kuna za edukacijsku dvoranu za tradicijske i umjetničke obrte, a svake godine dodjeljuje i bespovratna sredstva za tradicijske i umjetničke zanate.

-To su naši vrijedni obrtnici koji čuvaju znanje, vještine i izvrsnost svojih djedova i pradjedova i prenose ih s koljena na koljeno. To je naša kulturna baština i naš kulturni entitet – naglasio je Varga.

U županijskoj Obrtničkoj komori trenutno brojimo 2903 obrta i ponosni smo što imamo povećanje od 138 obrta. Najveće povećanje nam je u uslužnoj djelatnosti, a zatim slijedi i proizvodna djelatnost – pojasnio je Varga te dodao kako će ovih dana imati i prezentaciju deficitarnih zanimanja po školama što čine već dugi niz godina.

msopek/sjever.hr 21.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.