Now Reading:
Grad Varaždin u plusu, na sljedećem Vijeću o cijeni prikupljanja otpada
Full Article 3 minutes read

Grad Varaždin u plusu, na sljedećem Vijeću o cijeni prikupljanja otpada

Sjednica Gradskog vijeća Varaždina održat će se 30. ožujka, a na dnevnom će redu, između ostalih, biti izmjene proračuna i odluka o prikupljanju komunalnog otpada, najavili su predsjednica Vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj.

– Prva točka je prijedlog izmjena i dopuna proračunskih dokumenata Grada Varaždina. Naime, rezultat iz 2021. godine bio je višak od 53 milijuna kuna, a vidimo da nam je situacija da nam se proračun puni još bolje. Trend je određeno povećanje poreza na dohodak. Raspolažemo sa 73 milijuna kuna, dakle 17,9 milijuna kuna više tako da treba i taj novac preraspodijeliti – rekla je Grđan.

Na dnevnom je redu izmjena odluke o zaduženju grada Varaždina odnosno municipalnim obveznicama, a gradonačelnik će podnijeti i svoje prvo izvješće o radu, za drugu polovicu prošle godine.

– Ono što je prilično novo i važno je prijedlog odluke o pripajanju trgovačkih društava, Aquacity d.o.o., Vartop d.o.o. i Gradska tržnica, trgovačkom društvu Parkovi d.o.o. – kazala je Grđan i dodala da će na dnevnom redu biti i odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

Vijećnici će odlučivati i o otkupu nekretnine od Veterinarske stanice Varaždin za poduzetničku zonu Brezje te o davanje na korištenje nekretnine, bivše gradske knjižnice, kazalištu.

Gradonačelnik Bosilj je kazao da je ova sjednica trebala imati dodatnu točku, ali nisu stigli pripremiti sveobuhvatni sporazum između Grada Varaždina i TH Investa.

– Još se neke sitnice usuglašavaju, tako da vjerujem da ćemo već početkom travnja imati još jednu izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom, da se kompletno, na miran način riješe svi sporovi. Ima ih desetak i vrijednosti se mjere u stotinama milijuna kuna između Grada i TH Investa – rekao je Bosilj.

Nastavio je da se proračun jako dobro puni.

– Mi smo prošle godine u prosincu nekim investitorima, poput Vario Systemsa, prodali zemljišta i ostvarili višak u proračunu, 17,9 milijuna kuna koje ćemo još raspodijeliti. Nažalost, cijene energenata su otišle u nebo i mi ćemo veliki dio dati za plaćanje energenata vrtićima, školama i tu će otići dodatni milijunski iznosi. Javnu rasvjetu moramo platiti još 1,1 milijun kuna više ove godine. Na svu sreću imamo taj višak da možemo ovaj dio minusa pokriti – izjavio je gradonačelnik te se dotaknuo i prikupljanja otpada.

– Prošli put je odluka bila skinuta s dnevnog reda, jer ako ne prođe mora u ponovno 30-dnevno savjetovanje. Na tu odluku vijećnici će dobiti moj amandman kojim se reguliraju cijene. Predviđena cijena iz odluke će biti umanjena jer će se izjednačiti individualna i višestambena kućanstva zato jer je to zakonska obveza. Bit će i poseban amandman za 300.000 kuna koji će se dijeliti po socijalnim kriterijima da bismo našim sugrađanima koji spadaju u tu kategoriju omogućili da im cijena prikupljanja otpada ne poraste – rekao je Bosilj.

Iduće godine Gradska vijećnica slavi 500 godina.

– Uspjeli smo završiti kompletan projekt za njezinu obnovu, aplicirali smo i vjerujemo da ćemo dobiti dva milijuna kuna od države iz Fonda za obnovu kulturne baštine i 5 milijuna dodati sami. To će biti 7 milijuna kuna koje bi željeli ove godine utrošiti da ova Vijećnica zasja punim sjajem – najavio je gradonačelnik Bosilj.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
21.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.