Now Reading:
ULAGANJE U BUDUĆNOST Međimurska županija svim svojim srednjoškolcima osigurava besplatan prijevoz, a jedna je od rijetkih uključenih u predškolski odgoj
Full Article 2 minutes read

ULAGANJE U BUDUĆNOST Međimurska županija svim svojim srednjoškolcima osigurava besplatan prijevoz, a jedna je od rijetkih uključenih u predškolski odgoj

Međimurska županija provodi brojne mjere kako bi zadržala svoje stanovništvo i potaknula pozitivne demografske trendove. Tako je jedna od rijetkih uključenih u predškolski odgoj, svim svojim srednjoškolcima osigurava besplatan prijevoz, pokriva pola cijene smještaja u učeničkim domovima, a roditeljima u slučaju potrebe za bolničkim liječenjem sufinancira boravak s djetetom, piše Župan.hr.

Županija sufinancira projekt “Prvi korak” – integracija djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove u godišnjem iznosu od milijun kuna, a uz asistente u vrtiću, podupire i rad darovitih vrtićaraca.

U slučaju potrebe bolničkog liječenja, sufinancira boravak roditelja s djetetom u iznosu od 50 posto troškova, a kroz FEAD učenicima sufinancira troškove školske prehrane, osigurava opremu i prostor za produženi boravak učenika, podmiruje sve režijske troškove, kao i didaktički materijal što izravno utječe na smanjenje cijene produženog boravka koju plaćaju roditelji i općina, odnosno grad.

U učeničkim domovima pokriva pola cijene smještaja za učenike. Prijevoz za sve učenike srednjih škola je besplatan jer razliku do pune cijene koju ne snosi Ministarstvo pokriva iz svog proračuna. Troškove prijevoza pokriva i onim srednjoškolcima koji, prema kriterijima na to nemaju pravo zbog udaljenosti uz uvjet da je javni linijski prijevoz osiguran.

Jednom godišnje studentima isplaćuje financijsku potporu koja obuhvaća sve studente i ove godine povećana je na 800 kuna. Lani je za tu svrhu isplaćeno 1,3 milijuna kuna za 2.241 studenta.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom dodjeljuju se stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja i za tu svrhu Županija osigurava 71.000 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja koja se školuju u srednjim školama osigurana je mjesečna stipendija od 300 kuna za što je prošle godine izdvojeno ukupno 168.000 kuna.

Svoj djeci s teškoćama osigurana je podrška pomoćnika u nastavi, komunikacijskih posrednika ili osobnih asistenata i to od vrtića preko osnovne i srednje škole pa do fakulteta. Novčano se nagrađuju najbolji studenti, dobitnici rektorovih nagrada, s u srednjim školama organiziraju se centri izvrsnosti za pojedina područja znanosti i umjetnosti.

www.sjever.hr / zupan.hr
20.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.