Now Reading:
Najsočniji čupavci koje ćete probati: recept s tajnim sastojkom zbog kojeg će omiljeni kolač biti još finiji
Full Article 2 minutes read

Najsočniji čupavci koje ćete probati: recept s tajnim sastojkom zbog kojeg će omiljeni kolač biti još finiji

Popularni čupavci mnogima su omiljen kolač i neizostavan na blagdanskom stolu, a iako ga neki već doživljavaju kao tradicionalni hrvatski kolač, oni potječu od australskih lamingtonsa.

U originalnom receptu koristi se i pekmez kojim se nadijeva biskvit prije umakanja u čokoladnu glazuru i kokos, a upravo zbog ovog tajnog sastojka, ovo će biti najsočniji čupavi koje ćete probati. Ako volite čupavce, s ovom verzijom koju donosi Zadovoljna.hr nećete pogriješiti.

Sastojci za biskvit:
6 jaja sobne temperature
375 g brašna
250 g šećera
1.5 dcl mlijeka sobne temperature
1.5 dcl ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Sastojci za glazuru:
4 dcl mlijeka
30 dag tamne čokolade
10 dag maslaca
2 žlice ruma

Dodatni sastojci:
15 dag pekmeza po želji
25 dag kokosa

Priprema:

Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. U jednu posudu ubacite žumanjke, šećer i vanilin šećer pa miksajte sve dok smjesa ne postane svijetložuta i glatka. Zatim malo po malo u nekoliko navrata u smjesu dodajte ulje, a potom i mlijeko. Na kraju u smjesu naizmjence stavljajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i čvrsti snijeg koji ste istukli od bjelanjaka.

Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom, a zatim u njega ulijte smjesu. Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Kolač pecite između 30 i 40 minuta. Biskvit je gotov kada se odvoji od rubova i po vrhu poprimi zlatnožutu boju. Izvadite ga iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi.

Prerežite ga po dužini, donji dio premažite pekmezom, poklopite i lagano pritisnite kako biste spojili obje polovice. Pokrijte biskvit kuhinjskom krpom i pustite ga da odmori pola sata. Nakon toga narežite ga na kocke kao kod klasičnih čupavaca.

Za pripremu glazure čokoladu razlomite na kockice, stavite je u dublju posudu, ubacite mlijeko, maslac i rum te zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se čokolada ne otopi i poveže s ostalim sastojcima. Potom kocku po kocku nabodite na štapić za ražnjiće, umočite u glazuru i uvaljajte u kokos.

Dobar tek!

Foto: ilustracija / pixabay
www.sjever.hr / zadovoljna.hr
20.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.