Now Reading:
Više od 50 hrvatskih i slovenskih pjesnika na maratonu poezije u Varaždinu: Recimo „ne” ratu, stihovi su jači od metaka
Full Article 2 minutes read

Više od 50 hrvatskih i slovenskih pjesnika na maratonu poezije u Varaždinu: Recimo „ne” ratu, stihovi su jači od metaka

Više od 50 pjesnika i glazbenika iz Hrvatske i Slovenije okupilo se u subotu u Županijskoj palači u Varaždinu na pjesničkom maratonu „Poezijom govorim”. Maraton je povodom Svjetskog dana poezije održan četvrti put u organizaciji Udruge „Ritam misli” iz Varaždina. Ovaj put je bio „obojen” u žutu i plavu boju te je počeo čitanjem poezije ukrajinskih autora i porukom: „Stihovi su jači od metaka”.

-Naša Udruga „Ritam misli” na promoviranju poezije radi već desetak godina organizirajući brojne programe, među kojima je i ovaj međunarodni maraton koji je održan nakon dvije godine stanke. Želimo reći „stop” ratu, „ne” nasilju, oružju i zlostavljanju. Izrezali smo puno plavih i žutih leptira jer simboliziraju preobrazbu, bolji život i slobodan let, što želimo svim Ukrajincima – rekla je predsjednica Udruge Ljubica Ribić.

Čestitke i dobrodošlicu sudionicima je uputila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

-Više nego ikada potrebne su nam pozitivne emocije, lijepi i ohrabrujući stihovi te topla riječ. Samo upornošću širenja pozitivnih vibracija možemo pobijediti loše osjećaje koji nas danas okružuju. Veliki francuski pjesnik Jacques Prévert je rekao: „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi”. Čestitam vam svima Svjetski dan poezije, budimo ambasadori iskrenih stihova – rekla je zamjenica Zagorec.

Događanje su podržale i Jožica Bračun Bokor, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH, te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji Sandra Malenica.

Sudionici pjesničkog maratona su se iz Županijske palače uputili na Trg Matije Gupca, gdje su posadili drvo koje će prenositi „pjesnički šum”.

www.sjever.hr
19.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.