Now Reading:
Varaždinska županija po prvi puta obilježava Hrvatski dan osviještenosti o debljini: „Pretilost nije estetski problem nego bolest od koje se umire”
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija po prvi puta obilježava Hrvatski dan osviještenosti o debljini: „Pretilost nije estetski problem nego bolest od koje se umire”

Kako postići zdravu tjelesnu težinu i zadržati ju, koje su mogućnosti za liječenje pretilosti i kako se zdravo hraniti? Sve ovo, ali i više građani Varaždina i Varaždinske županije mogu saznati u subotu Franjevačkom trgu direktno od stručnjaka.

Naime, u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti Opće bolnice Varaždin u subotu je u Varaždinu po prvi puta održana javnozdravstvena akcija kojom je obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini.

Podršku javnozdravstvenoj akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec koja je pohvalila Tim Opće bolnice Varaždin te naglasila kako vjeruje da će građanima kroz niz praktičnih rješenja i savjeta dati sve potrebne informacije s ciljem unapređenja njihovog zdravlja.

-Pretilost i debljina su jedni od značajnijih javno zdravstvenih problema i fokus mora biti na prevenciji. Varaždinska županija podržava sve preventivne aktivnosti koje za krajnji cilj imaju poboljšati zdravstveno stanje naših građana – rekla je Zagorec.

Hrvati su uz Maltežane najdeblji u Europi što pokazuje kako je pretilost jedan od velikih javnozdravstvenih problema. Cilj akcije je osvijestiti građane o pretilosti kao ozbiljnoj bolesti od koje se umire, a ne kao o estetskom problemu.

Kako je pojasnila doktorica Vesna Šimegi-Đekić, članica Tima s Endokrinološkog odjela uzroci pretilosti su prvenstveno sjedilački način života i krive prehrambene navike.

-Najmršavije zemlje u svijetu su zemlje koje imaju mediteransku prehranu, Italija, Španjolska, Francuska. Predviđa se da će do 2030. godine Hrvati biti još deblji i da će otprilike svaka treća osoba imati pravu pretilost, odnosno indeks tjelesne mase iznad 30. Osim odraslih, tu su i djeca koja su isto najdeblja u Europi – kazala je Šimegi-Đekić te dodala kako pretilost nosi niz ozbiljnih posljedica, između ostalog dijabetes, depresiju, neplodnost i kardiovaskularne bolesti.

Iako se nekada smatrala znakom ljepote, plodnosti i zdravlja riječ je o bolesti od koje se umire.

-Pretilost se liječi pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću, lijekovi su tek na trećem mjestu, a operacije su zadnje. Cilj akcije je da ljudi shvate da pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest od koje se umire. Naglasak bi trebao biti na prevenciji, a naša hrvatska prevencija najlošija je u Europi i zbog toga mislim da bi to trebao biti fokus cijelog hrvatskog zdravstva – zaključila je Šimegi-Đekić.

Abdominalni kirurg doc. dr. sc. Alen Pajtak pojasnio je da, iako ih je pandemija malo stopirala zbog čega nisu radili operacije, sada to pokušavaju nadoknaditi i vratiti se u normalu pa svaki tjedan operiraju barem jednog pacijenta.

-Imamo pacijenata koji su izgubili i preko 60 kilograma. To je jedna lijepa stvar u ovoj cijeloj priči; nakon godinu i pola kada vidite pacijente na njihovom licu vidite jedan lijepi osmijeh – kazao je Pajtak.

Uz edukativne letke, građanima se prezentira i pet zdravih obroka, poželjnih u svakodnevnoj prehrani. Riječ je o tri glavna obroka i dva međuobroka koji zajedno imaju od 1300-1500 kalorija.

Nutricionistica u Timu Karmen Kokot istaknula je kako je najveći problem nepravilna prehrana, odnosno uzimanje jednog do dva obroka u poslijepodnevnim satima.

-Našim pacijentima prilagođavamo prehranu prema njihovim navikama i postepeno mijenjajući ono što nije dobro, a ostavljajući sve one dobre navike koje imaju – zaključila je Kokot.

Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti Opće bolnice Varaždin uz podršku Varaždinske županije i Opće bolnice Varaždin djeluje od 2019. godine, a čine ga Endokrinološki odjel, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, anesteziolozi i abdominalni kirurzi. Članovi Tima s Endokrinološkog odjela su specijalisti internisti Vesna Šimegi-Đekić, dr. med., Izidora Osonjački, dr. med., Janja Musulin, dr. med., i Tina Slunjski-Rutić, dr. med., Ružica Božičević, dipl. med. tech., i Stanka Matijaško dipl. med. tech., zatim nutricionistica Karmen Kokot, dipl. inž. preh. tehn., psiholozi Monika Melnjak, Rene Mijatović i Petra Plantak, psihijatar Maja Vincek, dr. med., anesteziolog Nina Novak Fumić, dr. med., kirurzi doc. dr. sc. Alen Pajtak, dr. med., Marin Senčar, dr. med., i Petra Dombaj, dr.med., operacijske medicinske sestre Nataša Skupnjak, dipl. med. tech., i Maja Buhin, dipl. med. tech., te odjelna medicinska sestra Đurđica Brežnjak, bacc.med.tech.

tklopotan / www.sjever.hr
19.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.