Now Reading:
Posjetili smo župni dvor u Druškovcu u kojem su ukrajinske izbjeglice – zadovoljni su i skromni, a želja su im bicikli i društvene igre
Full Article 4 minutes read

Posjetili smo župni dvor u Druškovcu u kojem su ukrajinske izbjeglice – zadovoljni su i skromni, a želja su im bicikli i društvene igre

Mještani Maruševca otvorili su svoja srca i domove osobama izbjeglim iz ratom pogođene Ukrajine, a u pružanje pomoći uključila se i sama Općina te župa sv. Juraj Maruševec koji su pristiglim Ukrajincima ustupili smještaj u župnom dvoru u Druškovcu.

Tamo ih je trenutno smješteno 12-ero, među kojima su i 15-godišnji Kirill Serebrov iz Nikolaeva i 20-godišnja Vlada Kupina iz Severodonetska.

Kirill koji je iz svog grada putovao šest dana stigao je u Druškovec s majkom, mlađim bratom i tetom.

-Smješteni smo u ovoj kući, imamo hrane i svega što nam treba, znamo otići prošetati i jako nam je lijepo ovdje – rekao je Kirill.

Vlada je iz Severodonetska, grada nedaleko Donjecka stigla vlakom.

-Ovdje smo nekoliko dana i vrijeme provodimo na otvorenom zajedno s volonterima igrajući košarku i badminton. Uživamo u šetnji prekrasnim pejzažima – rekla je Vlada koja ovdje planira ostati do završetka rata.

Ovdje bi željela pronaći posao kako bi mogla zaraditi novac i poslati ga rodbini u Ukrajini.

Jedna od volonterka je Irina-Helga Breskvar iz građanske inicijative “Kad se male ruke slože”. Kako pojašnjava, njihova inicijativa već godinama pokreće razne akcije, a činjenica da su odmah uskočili u pomoć izbjeglicama je, kako kaže, jedan normalan slijed svih njihovih akcija.

– Putem interneta smo se povezali sa svim našim prijateljima van Hrvatske, tako da nam recimo iz Poljske šalju autobuse, a mi smo tu da ljude smjestimo. Povezali smo se i sa županom, Civilnom zaštitom i s Crvenim križem, a naveliko se priključila i biskupija – rekla je Breskvar te dodala kako im je biskup na raspolaganje stavio još dvije kuće u Međimurju u koje će za desetak dana moći primiti nove izbjeglice.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša naglasio je kako su njihovi prijatelji Ukrajinci maksimalno dobrodošli, a ovdje su im pruženi adekvatan smještaj i sve što im je potrebno.

-Idućeg ćemo tjedna vidjeti kakve su mogućnosti uključenja djece pristigle iz Ukrajine u obrazovni sustav – najavio je Klapša dodavši kako će u idućim tjednima rješavati i socijalne prilike i potrebe.

-Kao načelniku iznimno mi je drago da se cijela naša zajednica uključila i odlučila pomoći, od župe, Stožera civilne zaštite, Crvenog križa, doktora u našoj općini koji su raseljene ljude već posjetili i napravili protokolarne i administrativne stvari i nadam se da ćemo ih moći što brže integrirati u našu zajednicu i obrazovni sustav – istaknuo je načelnik.

Kako je pojasnio, nakon što se osobe iz ratom pogođene Ukrajine odluče koliko će dugo ovdje ostati stječu prava na jednokratnu novčanu pomoć i zapošljavanje.

-Vjerujem da će ih idućeg tjedna predstavnici Zavoda za zapošljavanje obići, ispitati njihove afinitete i razinu obrazovanja te im ponuditi adekvatna radna mjesta, s obzirom da su pristigli Ukrajinci već u prvim danima izrazili želju da se ovdje zaposle – rekao je Klapša.

Župnik župe sv. Juraj Maruševec Krunoslav Milovec naglasio je kako su učinili sve da bi raseljenim osobama boravak bio što ugodniji.

-Imaju gdje boraviti i biti, što je najbitnije. Hranu im osigurava Caritas iz Varaždinske biskupije, tako da imaju jedan topli obrok na dan, dok im sve ostalo osiguravamo iz pučke kuhinje. Jako su skromni i zadovoljni, nudili smo im sušilicu i mikrovalnu, no rekli su da im to ne treba. Izrazili su potrebu za biciklima i društvenim igrama koje ćemo im pokušati nabaviti – kazao je Milovec pohvalivši sve dobre ljude koji su se uključili u pružanje pomoći.

tklopotan / www.sjever.hr
18.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.