Now Reading:
Bosilj ugostio veleposlanika Republike Moldove – najavili produbljivanje prijateljske suradnje na gospodarskom i kulturnom planu
Full Article 2 minutes read

Bosilj ugostio veleposlanika Republike Moldove – najavili produbljivanje prijateljske suradnje na gospodarskom i kulturnom planu

U petak je u službeni posjet Gradu Varaždinu stigao veleposlanik Republike Moldove Nj. E. Oleg Tulea u pratnji Počasnog konzula Republike Moldove Emila Soleničkog. U Gradskoj vijećnici ugostio ih gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj gdje je održan radni sastanak.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je kako mu je čast ugostiti veleposlanika koji je ujedno i bivši ministar vanjskih poslova Moldove.

-Moldova je zemlja koja graniči s Ukrajinom, tako da smo između ostaloga izmijenili i iskustva u zbrinjavanju raseljenih osoba. Ono najbitnije je da smo otvorili puteve buduće suradnje između Varaždina i Moldove. Posjetit će i naše Sveučilište Sjever kao i varaždinsku Gospodarsku komoru – izjavio je Bosilj nadajući se tijekom godine uspjeti realizirati video konferenciju s moldovskim partnerima i tvrtkama u cilju jačanja gospodarske suradnje.

-Ove je godine i 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Moldove i Hrvatske i njihova želja je da se proslava za Hrvatsku i cijeli diplomatski kor organizira u Varaždinu i nadam se da ćemo uspjeti to izorganizirati. Za sada suradnje među nama još nije bilo, no danas mi je veleposlanik uručio od jednog njihovog distrikta pismo namjere u kojem žele uspostaviti blisku suradnju s Gradom Varaždinom i nadam se da ćemo uspjeti to konkretizirati – zaključio je Bosilj.

Zadovoljan posjetom Varaždinu bio je veleposlanik Republike Moldove Nj. E. Oleg Tulea.

-S gradonačelnikom smo razgovarali o budućim planovima. Našu suradnju bazirat ćemo na polju ekonomije. Razgovarali smo o ostvarivanju partnerstva tvrtki iz Varaždina i Republike Moldove i kako uspostaviti kontakte posebno u području kulture – kazao je veleposlanik Tulea nakon sastanka.

-Nalazimo se u vrlo dramatičnom vremenu migrantske krize s kojem se suočava Moldova i druge zemlje, te smo se dotakli kako možemo zajedno surađivati i pomoći i u tom segmentu. Razgovarat ćemo i dalje o budućim idejama i produbljivanju suradnje – dodao je.

abrkic/sjever.hr
18.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.