Now Reading:
ZELENA TRANSFORMACIJA Predstavljena solarna mapa Grada Varaždina – evo koliko ćete uštedjeti postavljanjem solarne elektrane na svom krovu
Full Article 2 minutes read

ZELENA TRANSFORMACIJA Predstavljena solarna mapa Grada Varaždina – evo koliko ćete uštedjeti postavljanjem solarne elektrane na svom krovu

U Varaždinu su četvrtak predstavljene solarne mape Grada, napravljene u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever, zaslužnom za izradu web platformom s mapom solarnog potencijala Grada Varaždina.

Pilot je to projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru projekta Social Green iz programa Interreg Europe koji omogućava građanima stjecanje osnovnih informacija o solarnom potencijalu krovova vlastitih objekata. To znači da građani pomoću platforme, za svoj objekt dobivaju okvirni izračun preporučene snage elektrane, investicijskih troškova, uštede energije i emisija C02, te najvažnije, isplativosti investiranja u solarnu elektranu. Važno je naglasiti da ovo rješenje pokriva gotovo sve objekte na području grada i svih 9 prigradskih naselja, a mapa je prilagođena korisnicima i jednostavna za korištenje pružajući sve bitne informacije vezane uz sve korake koje je potrebno proći na putu do solarne elektrane.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako će se Grad Varaždin priključiti sufinanciranje u dijelu projektne dokumentacije kako bi još više potakli građane da žive što zelenije.

-Mapa je napravljena za svaki stambeni objekt u gradu i svaki Varaždinac može vidjeti kolika bi mu bila ušteda kroz određeno vremensko razdoblje, te koliko će ga koštati investicija. Mi čekamo da se raspišu natječaji Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša kako bi naši sugrađani ostvarili 40% sufinanciranja – komentirao je gradonačelnik dodavši kako će solarne elektrane uskoro osvanuti i na gradskim objektima.

-U vrijeme kada cijene energenata toliko rastu, zbog ove cijele krize koja se događa, nama rastu troškovi javne rasvjete u gradu Varaždinu, do milijunskih iznosa na godišnjoj razini. Našim sugrađanima će sigurno HEP dizati cijene i ovo je jedan od načina kojim se može zaštititi standard građana – zaključio je Bosilj.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić komentirao je kako ovaj projekt započet prije nekoliko godina, a njegov nastavak usmjeren je ozelenjavanju socijalnih stanova s obzirom na sve izraženije energetsko siromaštvo koje postaje sve veći problem.

– U ovom projektu cilj je, ne samo pokrenuti investiciju kod građana nego i u konačnici pokušati pomoći najsiromašnijim građanima koji imaju probleme sa računima. Ideja je neko vrijeme živa. Grad Varaždin je partner na tom projektu, a ovaj je jedan od rezultata tog projekta – rekao je Šimić.

Solarnu mapu građani mogu pronaći ovdje.

abrkic/sjever.hr
17.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.