Now Reading:
PRVI U HRVATSKOJ Varaždinska županija malim Ukrajincima omogućila pohađanje nastave – u topličku osnovnu školu upisano 17-ero djece
Full Article 4 minutes read

PRVI U HRVATSKOJ Varaždinska županija malim Ukrajincima omogućila pohađanje nastave – u topličku osnovnu školu upisano 17-ero djece

Varaždinska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je raseljenoj djeci iz Ukrajine osigurala pohađanje nastave. Tako je u srijedu u Osnovnu školu Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice upisano 17-ero djece iz Ukrajine, i to 10-ero u niže i sedmero u više razrede.

Kako je naglasila zamjenica varaždinskog župana i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite Silvija Zagorec, Varaždinska županija pokrenula je sve radnje i aktivnosti kako bi njezine škole prihvatile svako dijete.

-Varaždinska županija je osnivač 33 osnovne i 13 srednjih škola, a naš obrazovni sustav na čelu s pročelnikom Huđekom i ravnateljima pokrenuo je apsolutno sve radnje kako bi se na upisnom području Varaždinske županije prihvatilo svako dijete koje želi ići u školu – rekla je Zagorec.

U Varaždinskoj županiji trenutno su mobilizirana dva prihvatno-smještajna centra, Dom 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Hotel Turist te jedan prihvatno-tranzitni centar u Areni Varaždin u koju se primaju raseljene osobe iz Ukrajine do maksimalno 48 sati nakon čega se upućuju u kolektivne smještaje.

-S današnjim danom u Varaždinskoj županiji smještano je ukupno 306 raseljenih osoba, i to 106 u centru u Varaždinskim Toplicama, 34 u maloj dvorani u Areni, 52 u Hotelu Turist, a 114 raseljenih osoba iz Ukrajine nalazi se u privatnom smještaju – pojasnila je Zagorec zahvalivši svima koji su u ovim izazovnim trenucima pokazali veliko srce i empatiju prema građanima Ukrajine kojima je potrebna pomoć.

Miroslav Huđek, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport naglasio je kako je u najavi upis još dvoje ukrajinskih učenika u topličku osnovnu školu.

-Pratit ćemo situaciju svakodnevno i obrazovni sustav Varaždinske županije reagirat će na svaku mogućnost da svako dijete bude uključeno u obrazovni sustav. Danas će ovih 17 učenica i učenika dobiti i odluku o upućivanju za pripremnu nastavu hrvatskog jezika, a škola će uputiti zahtjev Ministarstvu da joj se to dozvoli – pojasnio je Huđek dodavši kako varaždinski obrazovni sustav raspolaže dovoljnim kapacitetima da prihvati svako dijete koje želi pohađati nastavu u osnovnim i srednjim školama.

-Imamo najavu da će dvoje učenika ići na 6. osnovnu školu, imali smo sastanak s ravnateljicama 1. i 2. osnovne škole Varaždin i one će također s radošću dočekati svakoga tko će željeti pohađati nastavu u tim školama – istaknuo je pročelnik.

Ravnateljica Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Goranka Štefanić naglasila je kako su prvi dojmovi dobri.

– Kontakte s drugim učenicima već su uspostavili i mislim da neće biti problema. Već od danas počinjemo s učenjem hrvatskog jezika, imamo 3 učiteljice u 3 grupe, niži i viši razredi. Nadam se da ćemo im biti dobri domaćini i da ćemo im uspjeti nadoknaditi ono što su oni izgubili. Teško, ali s velikim srcem i zalaganjem naših učitelja i učenika mislim da će im biti lijepo u našoj školi – rekla je ravnateljica Štefanić.

Načelnik Ravnateljstva civilne zaštite – Područnog ureda Varaždin Ivica Matošić pojasnio je kako prema njihovim saznanjima dosadašnji kapaciteti u Domu 2 i Hotelu Turist neće biti dovoljni.

– Prema našim saznanjima neće biti dovoljno kapaciteta i i dalje tražimo te kolektivne smještaje. Puno građana, volontera i udruga se mobiliziraju i traže smještaj što je jako dobro i pozitivno – kazao je Matošić.

V.d. ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček pojasnila je kako je na području Varaždinske županije angažirano 26 djelatnika i 26 volontera koji rade 24 sata.

-Provodimo niz aktivnosti za najmlađe pa smo tako za djecu koja su došla iz Ukrajine opremili dvoranu u prihvatnom centru u Areni, kutak za najmlađe i prostor za previjanje beba. Djeca su posebno ranjiva skupina te im moramo pružiti svu moguću podršku i osigurati da na tim dječjim licima ponovno vidimo veselje – rekla je Vidaček dodavši kako je njihov cilj jasan; ublažiti patnju svakog čovjeka.

tklopotan / www.sjever.hr
17.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.