Now Reading:
Kako očuvati šume i vode saznajte ove nedjelje u zagrebačkom Zoološkom vrtu – upoznajte pjegave slatkovodne raže, kalifornijskog morskog lava i njihove rođake
Full Article 2 minutes read

Kako očuvati šume i vode saznajte ove nedjelje u zagrebačkom Zoološkom vrtu – upoznajte pjegave slatkovodne raže, kalifornijskog morskog lava i njihove rođake

U nedjelju 20. ožujka 2022. godine u Zoološkom će se vrtu Grada Zagreba obilježiti Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda.

Međunarodni dan šuma ove godine naglasak stavlja na održivo korištenje drveta, a edukativni program trajat će od 11 do 15 sati, a Svjetski dan voda pozornost ljudi skreće na podzemne vode – vode koje su im nevidljive, ali izuzetno važne za njihov život. Naime, većina tekuće pitke vode na svijetu je podzemna voda.

Kako očuvati šume i vode, te koliko su one vrijedne životinjama, posjetiteljima Zoološkog vrta pojašnjavat će edukatori u kutku kraj glavnog ulaza u Tropsku kuću, a da bi dječaci i djevojčice doživjeli koliko su i najsitnije životinje i njihova staništa važni za biološku raznolikost, slagat će hranidbeni lanac koji počinje slatkovodnim račićima, te će životinje djeca moći promotriti i digitalnom lupom. Proučavat će njihovu građu i način kretanja. 

Kako su pak šumske životinje prilagođene svojim staništima, posjetitelji će moći doznati proučavanjem raznovrsnih preparata – od lubanje sivog vuka do krzna euroazijskog risa. Pri obilasku Zoološkog vrta posjetitelji mogu promotriti mnogobrojne šumske životinje – od zmija otrovnica do europskog bizona koji nastanjuje šumovita područja srednje i istočne Europe, nešto je manji od svojeg američkog rođaka, samo s većim rogovima i repom. Prirodni grabežljivac mu je sivi vuk, velika zvijer koja ljude fascinira od davnina.

Među vodenim životinjama edukatori će ovaj put posjetiteljima skrenuti pozornost na pjegavu slatkovodnu ražu i kalifornijskog morskog lava. Pjegava slatkovodna raža spada među rijetke raže koje su od morskog pretka evoluirale u slatkoj vodi. Danas pjegave slatkovodne raže nastanjuju lagune i rijeke središnjeg dijela Južne Amerike, a u potrazi za hranom njihove migracije mogu biti dulje od stotinu kilometara. Kalifornijski morski lav jedna je od najinteligentnijih morskih životinja. Lako usvaja različite vještine, a može zaroniti do dubine od 74 metra zadržavajući dah desetak minuta.

Ne preostaje vam drugo nego bolje educirati se i upoznati floru i faunu kako biste više cijenili prirodu koja nas okružuje.

sjever.hr/Facebook Zoološki vrt grada Zagreba
17.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.