Now Reading:
ŽUPANIJA PRIJATELJICA DJECE Krapinsko-zagorska županija opravdava laskavu titulu: izabrani projekti koji će se financirati iz dječjeg participativnog proračuna
Full Article 4 minutes read

ŽUPANIJA PRIJATELJICA DJECE Krapinsko-zagorska županija opravdava laskavu titulu: izabrani projekti koji će se financirati iz dječjeg participativnog proračuna

Krapinsko-zagorska županija jedna je od dvije hrvatske županije koje nose laskavu titulu županije prijateljice djece, a kao prva županija u Hrvatskoj koja je uvela dječji participativni proračun ovaj status itekako opravdava. Riječ je o sredstvima namijenjenim realizaciji projekata koje osmisle djeca i za koje ona sama procijene da su im potrebna za sretnije i ljepše odrastanje, čega nije izostalo ni ove godine.

Tako su u srijedu uručeni ugovori korisnicima čiji su projekti odabrani za dodjelu sredstva iz dječjeg participativnog proračuna. Projekte su izabrali dječji gradonačelnici i načelnici, a iako su imali težak posao, i sam župan Željko Kolar čestitao im je jer su pokazali kako najbolje rasporediti sredstva te izabrali 22 sjajna projekta u ukupnoj vrijednosti od 209.344 kuna.

-U ovim godinama dobili ste veliko iskustvo da ste svjesni toga da ako ste proaktivni, imate ideju, volju i želju da to realizirate i oko sebe okupite ekipu koja će vam pomoći da to ostvarite onda je sve moguće. U budućem životu i nastavku školovanja ili poslu ovo iskustvo sigurno će vam dobro doći – naglasio je Kolar dodavši kako je titulu županije prijatelja djece puno lakše osvojiti nego zadržati.

Njegova zamjenica Jasna Petek poručila je kako je riječ o jednoj lijepoj tituli koja obvezuje da svakim danom trebaju raditi još bolje i više upravo za djecu. U protekle tri godine, zahvaljujući dječjem participativnom proračunu opremljene su školske knjižnice, izrađeni ormarići za odjeću, uređena školska igrališta i učionice na otvorenom, ali su financirani i projekti vezani uz inovativne projekte poučavanja, učenja i provođenja slobodnog vremena.

-Bili ste vrlo kreativni u vašim idejama i u pisanju vaših prijava. Smisao ovog participativnog proračuna je da vi znate na koji način možete sudjelovati i na koji način možete realizirati ono što želite. Na taj način poručujemo vam kako možete biti aktivni i uspješni građani svoje sredine – poručila je zamjenica Petek djeci.

Jedan od izabranih projekata je Vrtić u šumi, šuma u vrtiću Dječjeg vrtića Sunčica Krapina.

-Kroz ovaj projekt djeci smo željeli približiti šumski vrtić kroz šumsko okruženje, provodeći šumsku pedagogiju. Svoje ideje i zamisli u vođenju šumskog vrtića djeca su prikazala kroz šumsku knjigu – pojasnila je v.d. ravnateljica Valentina Kosalec.

Dječji gradonačelnici i načelnici već treću godinu zaredom prepoznali su i projekte Osnovne škole Bedekovčina koja i sama potiče uključivanje učenika u sve važne odluke.

-Prvi naš projekt bio je vezan uz antropogeni utjecaj vezan za kakvoću vode na jezerima, drugi je kamp osnovne škole Bedekovčina i treći studio za audio i video produkciju. Svi projekti su osmišljeni tako da djeca aktivno sudjeluju, daju prijedloge i obrazlažu. Kroz naše projekte je do sada aktivno prošlo 70-tak učenika u svim etapama i svaki od navedenih projekata karakterizira velika održivost – pojasnio je ravnatelj Ivan Paradi dodavši kako je najvrijednije to što učenici aktivno participiraju, promišljaju i realiziraju što ih motivira za dalje.

Glorija Svečnjak, učenica Osnovne škole Bedekovčina ispričala kako je došlo do ideje za projekt uređivanja studija za audio i video produkciju.

-Naša škola je tijekom godina sudjelovala na mnogim natjecanjima i radionicama gdje smo mi djeca iskazivali naše talente, no nažalost korona je većinu tih stvari i druženja stopirala. Tada smo počeli snimati naše audio i video uratke gdje smo iskazali naše vokalne sposobnosti i talent za fotografiju. Naime, snimanje i uređivanje videa odrađivali smo sami, a sadržaj smo objavljivali na internet stranici naše škole – rekla je Svečnjak.

-Ovi projekti sigurno će brojna djetinjstva učiniti ljepšima i boljima. Krapinsko-zagorska županija je županija prijatelj djece što ovime definitivno i dokazuje – rekla je Magdalena Tepuš, učenica Osnovne škole Sida Košutić Radoboj.

tklopotan / www.sjever.hr
16.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.