Now Reading:
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar prisustvovao sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
Full Article 2 minutes read

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar prisustvovao sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici u utorak je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija , a kojoj je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Na sjednici Izvršnog odbora raspravljalo se o financiranju županija, uvođenju eura te nastavku suradnje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. U prvom dijelu sjednice predstavnici Ministarstva financija su županima prezentirali zakonske aktualnosti vezane uz transparentnost financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Sukladno očekivanoj pozitivnoj odluci Vijeća EU u srpnju, Ministarstvo je objavilo uputu s obvezom dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti za tijela javne vlasti.

Prilagodba će započeti 5. rujna i trajati do kraja 2023. godine, a za to vrijeme će cijene proizvoda biti izražene u dvojnoj valuti, što će zasigurno olakšati prijelaz iz kune u euro – istaknuo je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

U nastavku sjednice razgovaralo se o suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Osim aktualnih projekata, koji uključuju Škole ambasadore Europskog parlamenta i aktivnosti u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, fokus ostaje na mladima u cilju informiranja i obrazovanja o europskim politikama unutar kojih imaju priliku utjecati na svoje lokalne zajednice.

– S obzirom na to da su županije osnivači brojnih škola i aktivno sudjeluju u stvaranju jednako dostupnog obrazovanja i poboljšavanju uvjeta obrazovanja, nastavak suradnje na ovim projektima je logičan izbor. Čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup jer znamo da prave promjene započinju onim malima, a utjecaj na lokalnu zajednicu ima odjeka na nacionalnoj, ali i europskoj razini – zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Ravnatelj Državne škole za javnu upravu Rudolf Vujević prezentirao je daljnje aktivnosti u jačanju kapaciteta javne uprave, sukladno Sporazumu o suradnji koji su Hrvatska zajednica županija i Državna škola potpisali 2019. godine. Razvoj javne uprave temelji se na razmjeni najboljih praksi i iskustava dobrog upravljanja prema europskim standardima. Upravo zbog toga, iz Državne škole za javnu upravu ističu da je kvalitetna i učinkovita javna uprava iznimno važna za izgradnju konkurentnog tržišnog gospodarstva te jednostavnijeg i ekonomičnijeg poslovanja.

Sljedeća sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija će se, na prijedlog župana Borisa Miletića, održati u Istarskoj županiji u svibnju.

www.sjever.hr / www.kzz.hr
16.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.