Now Reading:
EUROPSKA REGIJA BUDUĆNOSTI Međimurju po četvrti put prestižna nagrada Financial Timesa, župan Posavec: Rezultati ne dolaze preko noći, ali mi promišljamo dva koraka unaprijed!
Full Article 4 minutes read

EUROPSKA REGIJA BUDUĆNOSTI Međimurju po četvrti put prestižna nagrada Financial Timesa, župan Posavec: Rezultati ne dolaze preko noći, ali mi promišljamo dva koraka unaprijed!

Međimurska županija dobitnik je nagrade uglednog časopisa Financial Times kao ‘Europska regija budućnosti 2022./2023.’ Nagrada ovog prestižnog časopisa uručena je čelnom čovjeku županije ‘budućnosti’, a u Međimurje je stigla po četvrti put.

Nagrada se dodjeljuje od 2001. godine, najboljim europskim gradovima i regijama budućnosti. Međimurska županija u kategoriji regija manjih od 1,5 milijuna stanovnika našla se u zavidnom društvu regija iz velikih i razvijenih država poput Irske, Švicarske, Finske, Velika Britanija, Španjolske, Norveške, Austrije i Srbije.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je ova nagrada velika stvar za Međimurje.

-Nagrada i priznanje jednog od najuglednijih svjetskih ekonomskih časopisa nije došla slučajno, kako ni prvi, tako ni četvrti put. Upravo zbog ovoga bit ćemo još bolji, još kvalitetniji, još se više truditi i biti još više motiviraniji. Ovo je nagrada ponosnog Međimurja koja sublimira sve one vrijednosti utkane u karakter naših ljudi koji su vrijedni, produktivni i marljivi – rekao je Posavec i napomenuo kako je i u protekle dvije korona godine gospodarstvo u Međimurju raslo, a zapravo, ono kontinuirano raste posljednjih 15 godina.

-Sve te rezultate netko gleda sa strane i procjenjuje u odnosu na 160 većih i manjih regija i preko 350 gradova unutar EU. Kao regija Međimurje je pozitivno okruženje koje je prilagodilo svoj sustav javnog sektora prema nečemu što želimo da sutra bude okosnica gospodarstva – dodao je župan Posavec istaknuvši kako je riječ o sustavu koji povezuje gospodarstvo i obrazovanje, te navodeći pozitivne primjere TICM-a, MENEA-e i Metalske jezgre kao prvog znanstveno-istraživačkog centra u vlasništvu jedinice regionalne samouprave, najavio otvaranje Regionalnog centra kompetentnosti kroz idućih mjesec dana.

-Sve to skupa ima nekakvog smisla. Rezultati ne dolaze preko noći, ali opet promišljamo dva koraka unaprijed i danas promišljamo što će biti sutra, a to je svakako naša želja da postanemo pilot projekt u našem zdravstvenom sustavu i da se ovdje primjenjuje i umjetna inteligencija, što je nešto na čemu će se bazirati budućnost. Također, i produktivnost i efikasnost javne uprave se dovoljno očituje na podatku da je za 30 posto dignut broj riješenih predmeta u odnosu na 2020. godinu, u 2021. godini, sa otprilike 190 riješenih predmeta po referentu – zaključio je Posavec uz čestitku svim građanima Međimurja jer je ovo, upravo njihova nagrada.

Sandra Polanec Marinović, ravnateljica JU REDEA iskazala je zadovoljstvo činjenicom da je upravo Međimurje jedna od 10 malih europskih regija budućnosti pogodnim za investiranje i uspješno poslovanje. Naglasila je kako su se zbog covida-19 morali prilagoditi novim kriterijima stoga su predstavili mjere koje su u Županiji poduzimali kao odgovor na pandemiju, s velikim naglaskom na financijske poticaje koji su bili dodjeljivani poduzetnicima.

-Predstavili smo i sektore koji imaju najveći potencijal za postpandemijski oporavak gospodarstva, koncentrirajući se na nove i brzorastuće sektore poput eMobilityja u kojem su i naše međimurske tvrtke koje prate trendove u automobilskoj industriji. Predstavili smo i IT sektor i kreativne industrije – kazala je Polanec Marinović dodavši kako su dobivanju nagrade doprinijeli napori koje već dugi niz godina provode u poticanju ulaganja, privlačenju investitora, uz velika komunalna ulaganja u gospodarske zone.

-Predstavili smo i inicijative koje se poduzimaju u smjeru održivog razvoja, posebno s naglaskom na cirkularnoj ekonomiji, zatim ubrzanu digitalizaciju i dobro funkcioniranje javne uprave – dodala je ravnateljica JU REDEA.

Damir Dolar, direktor tvrtke Framos Technologies, koja je kao startup potekla iz inkubatora Tehnološkog inovacijskog centra Međimurje, a danas je jedna od vodećih visokotehnoloških poduzeća, ponosan je što je dio ove priče.

-Razvili smo se iz jednog projekta iz garaže u uspješnu firmu koja danas u Hrvatskoj zapošljava između 80 i 90 ljudi i samim time smo privukli investicije iz inozemstva. Na svjetskom tržištu prepoznati smo kao eksperti, naši produkti pronalaze finalne aplikacije poznatih brendova tipa Amazon, Google, Siemens, Bosch itd. Dobrom strategijom i planom dokaz smo da se u Međimurju može razviti takva tehnološka firma – rekao je Dolar.

abrkic/sjever.hr
16.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.