Now Reading:
NOVI MANDAT PREDSJEDNIKA HPK Jakopović: Neće biti nedostatka hrane
Full Article 3 minutes read

NOVI MANDAT PREDSJEDNIKA HPK Jakopović: Neće biti nedostatka hrane

Na čelu Hrvatske poljoprivredne komore i naredne će četiri godine biti dosadašnji čelni čovjek Mladen Jakopović kojemu je povjerenje iskazalo najviše članova.

Jakopović ističe da su Hrvatskoj potrebne snažne investicije u poljoprivredu i preradu jer Hrvatska kasni za brojnim članicama EU zbog kasnijeg ulaska na zajedničko tržište, a niska razina investicija uvjetovalo je da je hrvatska poljoprivreda na 30 posto produktivnosti EU. Dodaje da su to snažne investicije u preradbene kapacitete, digitalizaciju, nabavku moderne opreme i podizanje razine produktivnosti i konkurentnosti na svim razinama.

– Zbog aktualne situacije mijenjaju se odnosi u svijetu. Konačno su ljudi postali svjesni da je hrana izuzetno bitna. Prošlo je vrijeme jeftine hrane. Toga su, mislim, i potrošači postali svjesni u ovom trenutku. Hrana, pogotovo meso i mesne prerađevine neće biti toliko jeftino. No smatramo da neće doći do nedostatka hrane. EU ima dovoljno hrane za svoje građane, ali cjenovno će biti sigurno nekakav udar na potrošače. Hrana će biti skuplja, ali neće biti nedostatka hrane. Ne očekujemo ni zatvaranje unutarnjeg tržišta jer bi to značilo drastično poskupljenje hrane. Nema potrebe za tim u ovom trenutku. Jedna zemlja ima više jedne vrste hrane, druga zemlja ima više neke druge i nema potrebe za zatvaranjem koje bi dodatno poskupjelo hranu – poručio je predsjednik HPK.

Kao prioritete u radu, Jakopović je najavio stabilizaciju svih onih sektora koji nisu bili aktivni, zbog pomanjkanja financija i organizacijskog broja ljudi. Također i stabilizaciju financija te pojačani rad prema Ministarstvu poljoprivrede.

– Imperativ su dvije tematske sjednice Vlade godišnje na temu poljoprivrede. Posla je puno – kazao je Jakopović.

Novi-stari predsjednik HPK najavio je spuštanje rada Komore među male poljoprivrednike i osnaživanje županijskih ogranaka koji će biti dostupni svakom poljoprivredniku.

– Jedan od načina je da se u HPK uvede i spoji Savjetodavna služba kao snažna poluga prijenosa znanja i educiranja poljoprivrednika – kako o samoj proizvodnji, tako i o korištenju EU fondova, udruživanju. Znanje je ključ razvoja poljoprivrede, a loša je suradnja struke, fakulteta i poljoprivrednika na terenu. Ne smijem od HPK napraviti interesno udruženje koje je u funkciji pojedinaca, nego mora biti na usluzi svima – rekao je Jakopović.

Jakopović je najavio i osnivanje i novih Odbora unutar HPK – Odbora za mlade poljoprivrednike, Odbor za znanost i Odbor za potrošače.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
15.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.