Now Reading:
Pune ruke posla za koprivničko-križevačke vatrogasce: u 24 sata čak četiri požara na otvorenom, policija poziva na oprez!
Full Article 2 minutes read

Pune ruke posla za koprivničko-križevačke vatrogasce: u 24 sata čak četiri požara na otvorenom, policija poziva na oprez!

U protekla 24 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena su četiri požara na otvorenom prostoru, stoga policija poziva građane na oprez i poštivanje Zakona o zaštiti od požara.

U subotu oko 10.30 sati u Svetom Ivanu Žabno 39-godišnjak je spaljivao suhu travu i nisko raslinje te se požar proširio na susjednu parcelu kojom prilikom su nagorjele sadnice hrasta. Materijalna šteta će biti naknadno utvrđena, a nadležnom državnom odvjetništvu će biti dostavljeno izvješće.

Potom je oko 12 sati u Koprivnici u Špoljarskoj ulici 47-godišnjak u vrtu spaljivao trsje te se uslijed vjetra vatra proširila na susjednu parcelu gdje je izgorjela suha trava i raslinje.

Oko 12.50 sati u Jagnjedovcu 21-godišnjakinja je spaljivala suho granje te se uslijed vjetra vatra proširila na suhu travu.

Također, oko 13 sati, u Koprivnici u Ulici Vinica nedaleko šume na neutvrđen način izbio je požar suhe trave i niskog raslinja.

Požare su ugasili vatrogasci te nasreću nije bilo ozlijeđenih osoba.

Dobro je podsjetiti

Zaštita od požara – upozorenje na okolnosti spaljivanja biljnog otpada

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave.

Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje uslijed nepridržavanja propisa dolazi do proširenja vatre van kontrole osoba koje vrše spaljivanje.

Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju.

Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel.  112) te započeti s gašenjem.

www.sjever.hr
13.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.