Now Reading:
Mladen Jakopović u utrci za novi mandat na čelu HPK: Trebamo bolju i modernu poljoprivredu, snažne investicije, krovni nacionalni brend…Budućnost poljoprivrede u našim je rukama!
Full Article 4 minutes read

Mladen Jakopović u utrci za novi mandat na čelu HPK: Trebamo bolju i modernu poljoprivredu, snažne investicije, krovni nacionalni brend…Budućnost poljoprivrede u našim je rukama!

Prvi put u povijesti, Hrvatska poljoprivredna komora kao prva komora u Hrvatskoj provodi online izbore za predsjednika i tijela Komore, a u utrci za čelnog čovjeka HPK su dosadašnji predsjednik Mladen Jakopović te Mato Brlošić i Miško Šklempe.

Trojica kandidata svoje su programe i ciljeve predstavila u nedjelju u emisiji „Za selo i poljoprivredu” prvog programa Hrvatskoga radija.

Mladen Jakopović HPK je vodio u protekle četiri godine, a uz to je i potpredsjednik COPA-e, krovne udruge EU poljoprivrednika, predsjednik HPK regionalne komore Varaždin te, između ostalog, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU poslove Varaždinske županije.
Ujedno je osnivač i vlasnik OPG-a Jakopović koje se bavi uzgojem ljekovitog bilja te preradom i proizvodnjom oko stotinu gotovih kozmetičkih proizvoda u nekoliko brendova, a njihovi se proizvodi prodaju u stotinjak trgovina u Hrvatskoj i izvoze u deset europskih zemalja.

-Mnogo je učinjeno u ove izazovne četiri godine u kojima sam vodio Komoru, ali uvijek se može više i bolje. Imali smo nesređenu financijsku situaciju kad sam došao na čelo HPK, u međuvremenu se izmijenio Zakon, postali smo malo više uvaženi, postigli puno na međunarodnoj razini. Ako ćemo se ustrojiti kako treba, a ima pokazatelja da će tako biti, bit će bolje – rekao je Jakopović.

Istaknuo je da su njegova glavna nit vodilja tržišno usmjerene investicije te da je ključ jačanja poljoprivrednika njihovo udruživanje.
-Trebamo povezati male poljoprivrednike i velike i srednje sustave kroz kooperativan odnos, kako bi se znalo kako se sirovina nabavlja na domaćem tržištu. Kad je riječ o promociji domaćih proizvoda, mi trebamo krovni brend, da kupac prepozna naš proizvod, da bude jasno označen, a trenutno nemamo jasnu marketinšku strategiju, nekoga tko bi se time bavio – kazao je Jakopović.

Dodao je da je kupac taj „kralj” koji odlučuje što će kupiti te da je za naše kupce danas primarna cijena proizvoda, a činjenica da je riječ o domaćem proizvodu tek je na 6. mjestu.

Jakopović je naglasio i potrebu povećanja poljoprivredne proizvodnje, kao i okretanje prema izvozu, ali i jačanje prerade i finalizacije proizvoda te dodao:
-Smatram da predsjednik mora biti menadžer i upravljati sustavom, a iza toga postoje odbori i povjerenstva. Kad je riječ o Zakonu o zemljištu primjerice, imali smo Povjerenstvo koje je moralo odraditi svoj posao, ali nije. Smatram to pozitivnom kritikom i naglašavam da ćemo morati bolje komunicirati između sebe.

-Biti na čelu HPK je odgovorna funkcija, moj je program jasno napisan i pozivam sve poljoprivrednike da ga pročitaju, uz napomenu da svaku napisanu riječ ja i živim. To nije floskula, smatram da trebamo biti široki, raznoliki, ne možemo imati samodostatnost u svim, ali možemo i morati imati u ključnim proizvodima – poručio je Jakopović.

Jakopovićev protukandidat Mato Brlošić već je 30 godina aktivan član u udrugama koje zastupaju interese poljoprivrednika, a na čelu HPK svojevremeno je bio godinu i pol.

-Osjećam da u Komori treba nešto promijeniti, trebalo je puno više napraviti, nismo osigurali financiranje Komore, nismo se potrudili da dobijemo više članova – rekao je Brlošić.

Naglasio je da Komoru treba ojačati, puno jače i glasnije komunicirati u javnosti, biti žešći i aktivniji i dodao da HPK treba više komunicirati i sa svojim članovima te od poljoprivrednih proizvođača dobiti odgovore u kojem smjeru nastupati.

Jedna od poruka Miška Šklempe je da je HPK važna spona između poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede te partner Vladi RH.

-Nadali smo se da ćemo konačno doći do samodostatnosti i lijepo živjeti, što se u ovih 30 godina nije desilo. Selo se devastiralo i inzistirat ću da sami krojimo svoju sudbinu, nećemo biti poštapalica, moramo vratiti ruralni prostor seljacima. Imamo loš zakon za poljoprivredna gospodarstva, pogoduje se velikima bez kojih ne možemo, ali ni oni ne mogu bez nas – kazao je Šklempe.

www.sjever.hr
13.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.