Now Reading:
Varaždinska županija osigurala 4,2 milijuna kuna za potpore poljoprivrednicima – Stričak: S obzirom na događanja u svijetu, bitno je da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji
Full Article 5 minutes read

Varaždinska županija osigurala 4,2 milijuna kuna za potpore poljoprivrednicima – Stričak: S obzirom na događanja u svijetu, bitno je da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji

U prostorima Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće u petak je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene potpore u poljoprivredi Varaždinske županije, a kojoj je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

U svom obraćanju župan Stričak naglasio je kako je natječaj za potpore u poljoprivredi vrijedan 4,6 milijuna kuna, s time da je po 200 tisuća kuna predviđeno za udruge pčelara i županijski Lovački savez.

– Natječaj će biti otvoren do utroška sredstava, a postoji mogućnost da natječaj bude raspisan i duže, ako bude veći interes. Naime i prošle je godine bilo predviđeno 4,6 milijuna kuna za potpore u poljoprivredi, međutim natječaj je bio otvoren do prosinca jer se javilo više zainteresiranih i prvi put u povijesti Varaždinske županije premašili smo iznos od 5 milijuna kuna – objasnio je župan Stričak.

Za potpore u poljoprivredi 2014. godine izdvojeno je 1,25 milijuna kuna, 2015. godine 984 tisuće kuna, godinu kasnije oko 1,2 milijuna, 2017. godine milijun i 17 tisuća, a 2018. godine 2,2 milijuna kuna. Iznos potpora 2019. godine bio je 3, 8 milijuna kuna, 2020. godine 4,5 milijuna, a lani 5,1 milijun kuna

– Koliko je poljoprivredna proizvodnja bitna, mislim da najbolje govore nemili događaji u svijetu, između ostalog i rat u Ukrajini. Već sad se procjenjuje da će cijene hrane i energenata, ali i ostale cijene polako rasti i bitno je da imamo što veću samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji – rekao je župan Stričak te se osvrnuo i na ostale natječaje koje je raspisala Varaždinska županija.

– Unazad tri-četiri mjeseca, svakog smo mjeseca raspisivali po jedan natječaj. Prvi je bio za dodjelu stipendija učenicima i studentima, što je odrađeno i ugovori su potpisani. Raspisali smo i natječaj za sufinanciranje rada udruga, a i taj je natječaj završen. Došlo je 306 zahtjeva, a radi se o 1,2 milijuna kuna. Raspisan je i natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu na koji su pristigla 144 zahtjeva, a na raspolaganju je 1,3 milijuna kuna. Naše stručne služne obrađuju oba natječaja i za otprilike dva tjedna imat ćemo rezultate – objasnio je Stričak.

Županija od 2015. godine ima propisanih 14 mjera koje se provode iz godine u godinu, a potvrdio je to pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu prirode, Dragutin Vincek.

– Većinom svake godine aktiviramo 12 mjera, jedna od njih koju ne aktiviramo je vezana uz elementarne nepogode, a druga uz biološku raznolikost. Naše su mjere okrupnjavanje, navodnjavanje, plastenici, staklenici, modernizacija poljoprivredne proizvodnje, održiva poljoprivredna proizvodnja – otkrio je pročelnik Vincek te dodao kako su poljoprivrednici upoznati sa svim mjerama koje će se prema programu koji je Skupština prihvatila provoditi po istom principu do 2027. godine.

U ime načelnika Vidovca, predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović istaknuo je kako se Općina Vidovec dosta trudi da kroz razne projekte pomogne poljoprivrednicima, te je tako u proteklih četiri godine 3,6 milijuna uloženo u poljoprivredu, kroz mjere osiguranja usjeva i nasada, sufinanciranje troškova zakupa prodajnog mjesta za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, subvencioniranje izobrazbe o sigurnom rukovanju s pesticidima i subvencije poljoprivrednicima za certificiranje, dok je za uređenje poljskih puteva izdvojeno 2,8 milijuna kuna u protekle četiri godine.

– U planu 2022. godine imamo isto tako 695 tisuća kuna kroz nabrojane projekte, uz subvencije pčelarima oko 10 tisuća kuna, kupnje suncobrana za OPG-ove, izrada web mjesta za baze poljoprivrednih zemljišta Općine Vidovec, također uređenje poljskih puteva, osiguranje usjeva nasada te za sufinanciranje troškova prodajnih mjesta za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda -rekao je Bistrović te naglasio da kao poljoprivredni kraj idu ka razvitku i boljitku kako bi čim više olakšali poljoprivrednicima.

Upraviteljica Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće Kristina Vidaček rekla je kako je priča o Poljoprivrednoj zadruzi, koja je započela prije 16 godina, svakako priča o uspjehu.

– Riječ je o zajedničkim nastupima zadrugara na sve turbulentnijem i zahtjevnijem tržištu gdje poljoprivrednici mogu ostvariti svoje ciljeve i gdje mogu opstati. Već se duži niz godina javljamo na mjere koje objavljuje Županija, neki od njih su pomoć kod certifikacije proizvodnje, analize tla, navodnjavanje te okrupnjivanje i kupnja zemljišta – rekla je Vidaček dodavši kako je Varaždinska županija jaka u poljoprivrednoj proizvodnji, posebice na vidovečkom području.

Smatram da bi trebalo mlade ljude više poticati da ostanu na hrvatskom tlu i da se više bave poljoprivredom. Naravno, sve je to lakše uz još veću podršku i još veće potpore – napomenula je Vidaček zahvalivši se Varaždinskoj županiji na dosadašnjoj potpori te pročelniku Vinceku koji im je, kako je rekla uvijek velika podrška.

jm / www.sjever.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.