Now Reading:
Umjesto u zagrebački letjelica od šest tona trebala sletjeti u ukrajinski Yarun?! Oglasili se i Vlada i Milanović
Full Article 3 minutes read

Umjesto u zagrebački letjelica od šest tona trebala sletjeti u ukrajinski Yarun?! Oglasili se i Vlada i Milanović

Nakon što je sinoć oko 23 sata na zagrebački Jarun pala bespilotna letjelica ruske proizvodnje što je dobar dio javnosti poprilično uznemirilo, očitovao se i hrvatski državni vrh. Predsjednik Zoran Milanović naglasio je kako je riječ o ozbiljnom incidentu, no ipak, pozvao je građane da budu mirni jer se u sukobima ovakve stvari mogu dogoditi.

Kako je istaknuo, prema procjenama, ovaj incident nije usmjeren protiv Hrvatske, no određene se stvari moraju preispitati, kao što je kako je moguće da letjelica veličine aviona na putu od Ukrajine do Zagreba nije srušena.

-Znamo kakav je objekt doletio. Dojavu nismo nikakvu dobili. Objekt je letio iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od sedam minuta i srušio se na područje Jarun, srećom bez žrtava. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku, sve detalje želimo utvrditi – rekao je Milanović.

-Gledamo što se događa u Ukrajini, ali o ovom događaju, kad je u šire središte grada veličine gotovo milijun ljudi pala letjelica teška šest tona, nisam vidio da je izvijestio bilo tko na CNN-u, BBC-ju i Al Jazeeri… Kao da je pala kiša, a ne, srećom, nenaoružana bomba – rekao je Milanović dodavši su vojne službe uključene u istragu, no kako stvari sada stoje letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine i srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva.

Naglasio je kako naša protuzračna obrana ovisi o zapadnim saveznicima.

-I u najboljim okolnostima, ovo je takva izvanredna i nepredviđena situacija da morate ovisiti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta – rekao je Milanović.

Priopćenjem su se oglasili i iz Vlade Republike Hrvatske poručivši kako je u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost održan sastanak nadležnih tijela sigurnosno – obrambenog sustava na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade nadležan za nacionalnu sigurnost i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder i predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentino Franjić.

-Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1300m – priopćili su iz Vlade te dodali kako je u tijeku kriminalističko istraživanje, a kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom.

U međuvremenu se pojavila i teorija o mogućoj zabuni u vezi s putanjom same letjelice, piše Index.hr. Naime, u Žitomirskoj oblasti u Ukrajini, između Kijeva i Lavova, postoji mjesto koje se zove Yarun pa se nagađa da je letjelica krivo programirana zbog čega je umjesto kod ukrajinskog završila kod zagrebačkog Jaruna.

www.sjever.hr / index.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.