Now Reading:
HDZ-ov Vladimir Pleško: Nepotrebno se troše županijski resursi i dobivaju se samo neodređene informacije
Full Article 3 minutes read

HDZ-ov Vladimir Pleško: Nepotrebno se troše županijski resursi i dobivaju se samo neodređene informacije

HDZ je bio suzdržan kod izmjena proračuna Krapinsko-zagorske županije jer smatra da se zbog ovih manjih izmjena nepotrebno troše županijski resursi i vrijeme, a i dobivene neodređene informacije ne mogu biti temelj za odluku o proračunu.

Prenosimo priopćenje:

HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Krapinsko-zagorske županije Vladimir Pleško prve ovogodišnje izmjene proračuna opisao je kao jedan od rijetkih primjera da se manje izmjene proračuna rade vrlo rano na početku godine.
–Mnoge točke mogle su praktički ostati nepromijenjene do sredine godine kad se rade veće izmjene proračuna. Smatramo da je ovo jednim dijelom bespotrebno trošenje resursa i vremena djelatnika Županije. One najbitnije dvije-tri stavke proračuna koje su se trebale promijeniti radi novonastalih prilika u dijelu raspisivanja natječaja, moglo se napraviti s točkastim izmjenama, u dvije rečenice, bez velikih zadiranja u birokraciju, pompoznih izmjena, jer su sredstva ionako bila predviđena različitim stavkama – kazao je Pleško.

HDZ je nezadovoljan i županovim pojašnjenima mogućnosti novih izmjena proračuna.
–Župan je rekao da je, zbog različitih situacija koje on trenutno ne može procijeniti, moguće da će biti i različitih rebalansa proračuna. Kad dobijete neodređenu informaciju, ne možete biti za donošenje takvog proračuna. Podsjećam da smo iz više razloga suzdržani bili i kod samog donošenja županijskog proračuna prošle godine – dodao je Pleško.

Punjenje proračuna Krapinsko-zagorske županije ovisi i o trenutno nestabilnoj situaciji.
–Prihodi poduzetnika i gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije ovise o novonastaloj situaciji. Nije tu samo pitanje rata u Ukrajini, nego i energetske nesigurnosti u Hrvatskoj. U jednom dijelu, zbog prijašnjih odluka, ne sadašnje i prijašnjih vlada, već više desetljeća, mi svoju energetsku neovisnost nismo uspostavili i zbog toga već sada dolazi do velikih problema u gospodarstvu s obzirom na plaćanje energenata. Novonastala situacija po pitanju Ukrajine i nemogućnosti nabave sirovina ili repromaterijala s područja koja su zahvaćena ratom, ili zbog embarga prema Rusiji, vrlo će značajno utjecati na nemogućnost poštivanja ugovora koja imaju naši poduzetnici sa svojim kupcima. U tom dijelu se u nekim granama proizvodnje može očekivati 20-30 % pad prihoda, a onda i pad dobiti te posljedično i prihodi proračuna – naglasio je HDZ-ov županijski vijećnik.

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine bilo je i izvješće o radu župana u drugoj polovici prošle godine, još jedan dokument koji je trebao biti transparentniji i pregledniji.
–Proračun je u stilu proklamiranja naše županije – bajke na dlanu i ovaj puta bajka je Trnoružica. U šumi svih danih izvješća za protekli period bili smo u nemogućnosti vidjeti one najbolje stvari koje su se odvijale u zadnjih šest mjeseci. To je bio naš osnovni prigovor – da se malo transparentnije, malo preglednije rade ta izvješća. S druge strane, prema zakonu, župan ima pravo donijeti izvješće kako želi. Mi smo ga htjeli uputiti da zbog preglednosti i brzine to izvješće bude malo kvalitetnije izrađeno – rekao je Pleško.
–Što se tiče samog djelovanja župana, mi možemo komentirati, a ocjenu će za tri godine donijeti građani Krapinsko-zagorske županije, kada će odlučivati ima li on dalje povjerenje ili ne – zaključio je HDZ-ov vijećnik Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije.

www.sjever.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.