Now Reading:
Ceker, svetomarska čipka i keramika kao važan dio međimurske kulturne baštine – župan Posavec: Naš identitet je nešto čime se moramo ponositi i promovirati ga diljem Europe!
Full Article 4 minutes read

Ceker, svetomarska čipka i keramika kao važan dio međimurske kulturne baštine – župan Posavec: Naš identitet je nešto čime se moramo ponositi i promovirati ga diljem Europe!

U sklopu projekta ADRIONET vrijednog nešto više od 9,6 milijuna kuna u Međimurskoj županiji uskoro započinju tri festivala očuvanja tradicijske baštine, Festival keramike u Štrigovi, Festival svetomarske čipke u Svetoj Mariji i Festival cekera u Nedelišću.

Riječ je o projektu sufinanciranom iz Interreg programa ADRION na kojem sudjeluje osam partnera iz čak sedam zemalja, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Grčke, dva partnera iz Italija i jedan iz Hrvatske – međimurska REDEA.

Kako je predstavila voditeljica projekta Maja Golubić iz Javne ustanove REDEA cilj je uspostava transnacionalne mreže autentičnih sela koja će počivati na obilježjima društvenih, ekoloških i ekonomskih održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je njihova želja promovirati svoj identitet diljem Europe što je nešto čime se mogu ponositi.

-Važnost ovog projekta za Međimurje je da budemo dio transnacionalne mreže autentičnih područja koja se mogu ponositi svojom kulturom, baštinom, svojom enogastronomijom i svojim nematerijalnim dobrima – rekao je Posavec istaknuvši kako je ovo jedan zamah u turističkom potencijalu i dolascima domaćih i stranih gostiju što namjeravaju iskoristiti na najbolji mogući način.

Iako prepoznatljiva po dobrom vinu, Štrigova ima i bogatu povijest vezanu uz keramiku.

-Imamo dvije obitelji koje se već dugo i ozbiljno bave keramikom. Pojavljuju se i mlade snage, dakle najmanje triju obitelji koje taj posao shvaćaju krajnje ozbiljno, neke od njih i profesionalno i to je jedna djelatnost koja se u Štrigovi sve više širi, pa pojavnost Festivala keramike ima potpuno opravdanje – pojasnio je načelnik Stanislav Rebernik.

-Štrigova je već prije pandemije počela razgovarati o ulasku u europsku asocijaciju gradova keramike. Uvjet za to je da se prije svega organiziramo na razini Hrvatske u zajedničkoj asocijaciji i onda se zajednički prijavimo u to međunarodnu – najavio je Rebernik dodavši kako Festival keramike koji će se održati 19. ožujka ovome zasigurno daje jedan vjetar u leđa.

Načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek naglasila je da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro i mora se uzdići na jedan viši nivo, ne samo na razini Hrvatske, već i na razini Europe. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

-Čipka je mnogo godina bila zaboravljena, no iz toga ju je izvukla nekadašnja učiteljica Nada Mance koja je svetomarskoj kulturnoj baštini dala veliki doprinos, kao i čipkarice koje je pronašla i koje su pletenje prenijele na mlađe generacije – pojasnila je Slamek dodavši kako je 2009. godine proglašena i nematerijalnom kulturnom baštinom.

Istaknula je kako je jako radosna što je svetomarska čipka dio ovog projekta jer, kako kaže, kroz sve ove godine nije postigla onaj nivo koji je zaslužila. Festival čipke održat će se 26. ožujka i obuhvaćat će etnografsko predavanje, izložbu svetomarske čipke kao dijelova slika, prezentaciju načina na koji se ona može utkati u odjeću i radionicu svetomarske čipke gdje će vrhunske čipkarice pokazati kako se ona izrađuje.

-Vjerujem da će ovim festivalom svetomarska čipka još više dobiti na svojoj prepoznatljivosti te u sklopu kulturne baštine, ne samo Svete Marije, nego i Međimurja biti važan segment turističke ponude i konačno dobiti svoje mjesto koje zaslužuje – zaključila je Slamek.

Anita Novak iz Turističke zajednice Općine Nedelišće poručila je kako će se Festival čipke održati 2. travnja ispred stabla platane na Trgu Republike u Nedelišću, a organiziraju ga REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije, LAG Međimurski doli i bregi, Općina Nedelišće i općinska turistička zajednica.

-Ceker kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekera je vještina koja više od stoljeća živi na području naše općine i posljednjih nekoliko godina doživljava pravu renesansu. Veseli nas što se po prvi put festival održava baš ove godine kad smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine, u što spada i cekar, na listu zaštićenih nematerijalni kulturnih dobara Republike Hrvatske – rekla je Novak dodavši kako ovu vrijednu vještinu žele sačuvati od zaborava i dodatno promicati tradicijsku baštinu.

tklopotan / www.sjever.hr
11.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.