Now Reading:
Koja smo iskustva stekli tijekom pandemije koronavirusa i što smo naučili? Zagorec poručila: Varaždinska županija jedna je od najaktivnijih na području civilne zaštite i spašavanja u Hrvatskoj
Full Article 3 minutes read

Koja smo iskustva stekli tijekom pandemije koronavirusa i što smo naučili? Zagorec poručila: Varaždinska županija jedna je od najaktivnijih na području civilne zaštite i spašavanja u Hrvatskoj

Koja smo iskustva stekli tijekom pandemije koronavirusa i što smo naučili? Bila je to glavna tema današnje radionice održane u Varaždinu u sklopu projekta SOLICO, u kojem je vodeći partner Savezna pokrajina Štajerska, a Varaždinska županija jedan je od partnera. Radionici je prisustvovala načelnica stožera Civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Iznimno mi je drago da vam se mogu obratiti na početku ove radionice koju je organizirala Varaždinska županija u suradnji s Udrugom Alpe-Jadran u sklopu projekta SOLICO. Prošle su već pune dvije godine od kada nam se život u mnogo segmenata promijenio. Nitko nije bio spreman na taj globalni izazov u kojem smo se doslovce preko noći morali suočiti s pandemijom koja će, nažalost, ostaviti velikog traga u svim segmentima života – rekla je Zagorec.

Na konferenciji se govorilo i u utjecaju pandemije na bolnice i sustav javnog zdravstva, sustav socijalne skrbi, kao i na sustav civilne zaštite.

-Želim naglasiti kako Varaždinska županija proaktivno sudjeluje u izgradnji i unapređenju sustava civilne zaštite te je jedna od najaktivnijih na području civilne zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj. Kao načelnica Stožera moram istaknuti kako naše operativne snage civilne zaštite sudjeluju u svim akcijama i uvijek pokazuju svoju spremnost, hrabrost i okretnost – dodala je Zagorec.

Na konferenciji su iskustva u borbi s pandemijom podijelili zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr.med., županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske Danijel Leskovar, v.d. ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu Tomislav Jarmić i drugi, a prisustvovala je i zamjenica pročelnika za regionalni razvoj i europske poslove Larisa Križan Breljak.

U projektu „Uključenost i uloga tijela javne vlasti, organizacija civilnog društva i volontera u doba krize i međunarodna solidarnost – lekcije naučene iz korona pandemije – SOLICO“ vodeći partner je Savezna pokrajina Štajerske, a ostali partneri su Auxilium iz Graza, Skupnost občin Slovenije, Sarajevska regionalna razvojna agencija, Serda d.o.o.,Varaždinska županija, Županija Vas (Mađarska), Grad Novi Sad (Srbija), Udruga za međunarodnu suradnju Alpe-Jadran, Centar za građansko obrazovanje (Crna Gora), Združenie na opštini zaednica na edinicite na lokalnata samoprava (Sjeverna Makedonija) te Općina Rahovec (Kosovo).

Događaj je organiziran u hibridnom obliku, tako da je većina sudionika i partnera projekta radionicu pratila online.
Zaključno su panelisti, na slučaju Varaždinske županije, istaknuli prvenstveno zajedništvo i koordiniran pristup svih službi uključenih u civilnu zaštitu kao ključ uspješne borbe s pandemijom, uz naglasak da treba kontinuirano raditi na pripravnosti kroz edukacije i stalnu obuku postrojbi civilne zaštite i svih relevantnih službi za slučaj nekih drugih izvanrednih situacija.

www.sjever.hr
10.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.