Now Reading:
Održana sjednica Vijeća Alpe-Jadran – Predsjedanje Savezom preuzela Štajerska – Stričak: U nasljeđe ostavljamo pozitivne rezultate i pomake koje smo s članicama ostvarili u svom mandatu
Full Article 4 minutes read

Održana sjednica Vijeća Alpe-Jadran – Predsjedanje Savezom preuzela Štajerska – Stričak: U nasljeđe ostavljamo pozitivne rezultate i pomake koje smo s članicama ostvarili u svom mandatu

U dvorani hotela Turist u Varaždinu u srijedu je održana redovna sjednica Vijeća Alpe-Jadran, političkog tijela Saveza Alpe–Jadran koji kao najstarija organizacija Srednje Europe okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Na samom početku sjednice varaždinski župan Anđelko Stričak uručio je zastavu Saveza Alpe–Jadran novom predsjedatelju Christopheru Drexleru, članu štajerske pokrajinske Vlade zaduženom za europska pitanja. Svečanom primopredajom službeno je završilo 4-godišnje predsjedanje Varaždinske županije Savezom Alpe – Jadran, koje je preuzela Štajerska.

Domaćin događanja župan Anđelko Stričak istaknuo je kako na području saveza živi oko 5,5 milijuna ljudi, a tijekom povijesti to je područje pripadalo različitim političkim i gospodarskim uređenjima.

– Unatoč tome, komunikacija i suradnja među stanovnicima uvijek je bila prisutna što je i zasluga saveza Alpe-Jadran, odnosno nekadašnje radne zajednice Alpe-Jadran koja je osnovana još 1978. godine, a 2013. se preoblikovala u današnji Savez – objasnio je župan Stričak.

Na čelu Saveza posljednje četiri godine bila je Varaždinska županija i to kao prva predsjedateljica ove organizacije iz Hrvatske.

– Zahvljujem svim predstavnicima i predstavnicama Saveza na zaista konstruktivnoj suradnji. Čast mi je što danas i službeno predajem predsjedavanje Štajerskoj, odnosno gospodinu Christopheru Drexleru , članu štajerske vlade koji je zadužen za europska pitanja – rekao je župan te dodao kako je tijekom četverogodišnjeg mandata usvojena Strategija Saveza Alpe-Jadran kojom je utvrđen rad i razvoj u sljedećih nekoliko godina.

– Uvjeren sam da će strategija pod predsjedanjem Štajerske i dalje uspješno provoditi. Prijateljstvo i solidarnost odlike su naše suradnje tijekom više od četiri desetljeća, a izražene su više nego ikada sada dok u Ukrajini bijesni rat. Vjerujem da svaka od članica, baš kao i Varaždinska županija poduzima sve kako bi pružili smještaj i novi dom izbjeglicama iz Ukrajine. Valja naglasiti da živimo u zaista izazovnim vremenima – kazao je župan Stričak te istaknuo kako Republiku Hrvatsku trenutačno tresu četiri krizne situacije – epidemija koronavirusa, sanacija štete dvaju razornih potresa, suočavanje s migrantskom krizom, a unazad desetak dana i prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

Svoje je obraćanje zaključio riječima kako današnjom primopredajom izvješća o radu Varaždinske županije završava njeno četverogodišnje predsjedanje, te se nada da u nasljeđe ostavlja pozitivne rezultate i pomake koje je ostvarila u svom mandatu zajedno s članicama Saveza. Novom predsjedatelju poželio je puno uspjeha u daljnjem vođenju Saveza te mu za uspomenu poklonio figuru Varaždinskog husara.

Novi predsjedatelj Christopher Drexler prilikom preuzimanja funkcije naglasio je kako je to za njega, kao i za Saveznu pokrajinu Štajersku velika čast.

– Preuzimanjem predsjedanja Savezom Alpe-Jadran ustvari se nadovezujemo na dugu tradiciju iz 1978. godine kada je osnovana radna zajednica Alpe – Jadran i nadamo se da ćemo s novim snagama i s novom energijom razvijati dalje suradnju u okviru Saveza – rekao je Drexler zahvalivši pritom na Strategiji za razvoj Saveza Alpe-Jadran.

– Ova Strategija predstavlja važan dokument za naš budući razvoj i nadam se da ćemo kao novi predsjedavajući učiniti sve kako bismo tu strategiju ispunili životom i kako bismo omogućili daljnji razvoj Saveza. Danas ćemo moći među nama pozdraviti Zagrebačku županiju kao novog člana, što pokazuje da se naš Savez dobro razvija. Najaktualniji izazovi u ovom trenutku koje moramo prevaliti su svakako epidemija koronavirusa, koja nas je posljednje dvije godine držala u ogromnoj napetosti, a tu je i ono nečuveno što se dogodilo u Europi, kada smo svi postali svjedoci zločinačkog rata koji se vodi i kada moramo pokazati maksimalnu solidarnost s građanima iz Ukrajine – kazao je Drexler izrazivši nadu da će države stvarno učiniti sve da ublaže izbjeglicama njihovu bol i patnju.

– Upravo sada se pokazuje koliko je važno da naše pokrajine odnosno regije surađuju, da postoji prekogranična suradnja koju bismo još mogli pojačati i pretvoriti je, ne samo u miran suživot nego i prijateljsku suradnju među nama kako bi Savez Alpe-Jadran bio jedan svijetli primjer da je prekogranična suradnja moguća. Zbog toga će uz sve ostalo, težište našeg predsjedanja biti da prijeđemo sadašnje geografske okvire, da uspostavimo suradnju i sa zemljama zapadnog Balkana te da ponovno uspostavimo suradnju s talijanskim regijama, kako bismo odaslali primjer dobre suradnje na ovim prostorima- zaključio je novi predsjedatelj Savezom Drexler te obećao kako će Štajerska u sljedeće dvije godine učiniti sve kako bi one bile uspješne za Savez Alpe-Jadra.

Sjednica je okupila predstavnike članica Saveza austrijskih regija Koruške i Štajerske, predstavnike mađarske županije Vas, te predstavnike hrvatskih županija Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Istarske, Primorsko-goranske i naravno Varaždinske županije.

jm / www.sjever.hr
09.3.2022.

Input your search keywords and press Enter.