Now Reading:
U Krapini povodom Dana žena održan okrugli stol – Petek: Dok još uvijek žene za isti posao i funkciju dobivaju manju plaću od muškaraca, daleko smo od ravnopravnosti i jednakosti
Full Article 4 minutes read

U Krapini povodom Dana žena održan okrugli stol – Petek: Dok još uvijek žene za isti posao i funkciju dobivaju manju plaću od muškaraca, daleko smo od ravnopravnosti i jednakosti

U prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini, a povodom obilježavanja Dana žena u utorak je održan okrugli stol na temu Suradnja sigurne kuće s institucijama u zajednici. Događanju je prisustvovala i zamjenica krapinsko -zagorskog župana Jasna Petek.

Projekt Novi početak je projekt čiji je nositelj Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri na projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina. Ukupna vrijednost projekta je 11,6 milijuna kuna i u potpunosti je financiran europskim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je službeno započeo u lipnju ove godine i trajat će do prosinca 2023. godine. Podršku projektu daje i Zagorska razvojna agencija.

Najvažnija komponenta infrastrukturnih aktivnosti je uspostava savjetovališta u novom, povećanom opsegu od 12 do 15 korisnika, kao i radovi koji se odnose na uređenje savjetovališta za žene žrtve nasilja u obitelji. Kroz ovaj projekt neće biti omogućeni samo smještajni kapaciteti žrtvama nasilja i obitelji nego i dodatan smještaj u stanovima korisnika i korisnica u domu.

U svom uvodnom obraćanju Petek je istaknula kako je dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak izuzetno važan, posebice u situaciji kada je kako je rekla, u Republici Hrvatskoj u prošloj godini ubijeno 14 žena od svojih bliskih partnera te na području Krapinsko – zagorske županije dvije osobe u protekle dvije godine.

– U ovim pandemijskim godinama svjedočimo povećanju nasilja u obitelji i zaista postoji potreba za skloništem za žrtve obiteljskog nasilja, tako da smo izuzetno sretni što ovu uslugu možemo ponuditi na području naše županije – rekla je Petek dodavši kako su ovo događanje simbolično organizirali baš na Dan žena.

– Danas obilježavamo višestoljetnu težnju žena za ravnopravnošću i jednakošću. Ponovno ću parafrazirati definiciju ravnopravnosti iz Zakona o ravnopravnosti spolova koja govori da je ravnopravnost jednaki pristup, jednaka dostupnost javnom i privatnom životu i jednaka osobna korist i za žene i muškarce – kazala je zamjenica župana Petek te se osvrnula na činjenicu kako je u našem društvu ta ravnopravnost i jednakost još daleko.

– U situaciji kada za isto napravljen posao i funkciju, žene još uvijek primaju manju plaću, na razini Europske unije to je oko 14 posto, na razini Republike Hrvatske 17 posto, te u situaciji kad na upravljačkim pozicijama u poduzetništvu imamo 10 posto žena, stanje nije dobro. U KZŽ još uvijek je samo 25 posto žena osnivačica ili vlasnica određenih tvrtki ili poduzeća, a što se tiče OPG-ova i obrta tu smo na nekih 30 posto. Lagala bih kad bi rekla da nema pozitivnih trendova i da se zaista ti postoci nisu povećali posljednjih 10 godina. Međutim daleko smo mi još od onih 50 posto. Da bismo to mijenjale, moramo biti svjesne svojih pozitivnih strana i isticati ih, raditi na onim manje pozitivnim stranama – poručila je Petek te dodala kako će idealno društvo biti ono u kojem nećemo pričati o kvotama, postocima, nego o stručnosti, sposobnosti, kvalificiranosti i kompetentnosti za određeni posao.

Da je borba žena za uspostavom jednog boljeg, pravednijeg, ravnopravnijeg društva, društva koje je lišeno svih diskriminacija, osobito diskriminacija koje su na osnovu spola, a isto tako i rodno uvjetovanog nasilja, puno starija od 1857. godine i seže dublje u prošlost naglasila je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

– Nadam se, kao žena, kao majka, da ta dugogodišnja, višestoljetna borba nije vječita borba, da će prije ili kasnije taj ideal ravnopravnog društva biti uspostavljen. Često su uloge žena neprepoznate i nisu odgovarajuće vrednovane. Želim poručiti da, bez obzira na pojedince ili pojedinke koji se nađu u vašem okruženju, bez obzira na društvo i sredinu koja neće uvijek prepoznati vaš doprinos, budete uvijek same za sebe svjesne onoga što činite i koliko vrijedite – poručila je Martina Gregurović Šanjug.

www.sjever.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.