Now Reading:
NOVI HLADNI RAT VEĆ TRAJE Analitičar Robert Barić otkriva hoće li se sukob preliti na Zapadni Balkan i sprema li se rat svjetskih razmjera
Full Article 4 minutes read

NOVI HLADNI RAT VEĆ TRAJE Analitičar Robert Barić otkriva hoće li se sukob preliti na Zapadni Balkan i sprema li se rat svjetskih razmjera

Nakon ruskog napada na Ukrajinu mnogi strahuju da bi se rat mogao preliti i na šire područje Europe, a s obzirom na nestabilnu situaciju na istoku i opasnosti od srpskih separatista u Bosni i Hercegovini francuski borbeni avioni od ponedjeljka oblijeću područje Zapadnog Balkana. Hoće li se sukob prošiti i je li svijet na rubu novog hladnog rata provjerili smo s vojnim analitičarom i profesorom s Fakulteta političkih znanosti Robertom Barićem.

Kako naglašava Barić, pozadina ovog sukoba krije se u činjenici da Rusija želi neutralizirati Ukrajinu na svaki način. Krajem prošle godine, objašnjava Barić, Moska je donijela odluku o pripremama za ograničenu vojnu akciju koja bi podrazumijevala jedan ili niz manjih upada s ciljem neutralizacije ukrajinskih vojnih postrojbi istočno od rijeke Dnjepar bez upada u urbane aglomeracije kako bi ukrajinsku stranu prisilila na pregovore.

-Koncentracija i brojnost ruskih snaga na granici sa Ukrajinom ukazivala je na ovaj plan. Međutim, Putin i njegov najuži vrh suradnika očito na temelju, što je sada vidljivo, krivih procjena FSB-a donose odluku o drugačijoj vrsti akcije – planirana je kratka operacija, do 48 sati samo lakim snagama (zauzimanje Kijeva i hvatanje političkog vrha) koja je propala, a cijelo vojno planiranje je poremećeno – objasnio je Barić dodavši kako je kao odgovor na ovu situaciju donesena odluka o akciji usmjerenoj na vojno rušenje ukrajinske vlade.

S obzirom da je vojni vrh planirao djelovati prema prvom scenariju, pa potom bio prisiljen u hodu prvo izvesti pokušaj brzog zauzimanja Kijeva, a onda opet u hodu planirati klasičnu vojnu invaziju, nije mogao u tako kratkom roku riješiti logističke i druge probleme proizašle iz ovako drastične i brze promjene plana.

-Kako se vojna operacija ne odvija prema očekivanjima, ruska strana je skinula sva ograničenja što se vidi po bombardiranju gradova – ističe naš sugovornik koji na pitanje je li odgovor zapada dovoljan naglašava kako se sprema novi val sankcija koji će biti usmjeren na suspenziju Rusije u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji, ukidanje trgovinskih povlastica u nizu zemalja te postepeno obustavljanje izvoza ruske nafte.

Zadnje će biti moguće posebno ako se postigne novi sporazum s Iranom što sada Moskva želi spriječiti na svaki mogući način. Uz to, zapad je započeo s isporukama težeg naoružanja, a kako naglašava Barić, Ukrajini će biti potrebna i velika ekonomska pomoć.

-Cilj je da i u slučaju ruske okupacije istočnog i južnog dijela Ukrajine ruska strana ne izvuče nikakve koristi. To je moguće samo ako ukrajinska strana izdrži u zapadnom i središnjem dijelu zemlje iduća dva mjeseca. Vojnog djelovanja NATO-a u Ukrajini neće biti – govori nam Barić te dodaje kako će Rusija na svaki mogući način nastojati potaknuti nestabilnost u regiji, prvenstveno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Cilj Moskve je prisiliti NATO i Europsku uniju na intervenciju na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio pritisak na Rusiju. Kako pojašnjava Barić, ovo ni nije neka novost. Naime, Rusija još od 2014. godine sa svojim pokušajima destabilizacije Crne Gore i rušenja sporazuma Makedonije i Grčke o njezinom imenu i slično potiče nestabilnost u regiji, a pri tome pazi kako bi zaštitila svoje ekonomske interese u nizu zemalja jugoistočne Europe.

Novi hladni rat je započeo, a u kasnijoj fazi obuhvatiti će i sukob Zapada sa Kinom. Za sada, usprkos nizu scenarija, ne vidim mogućnost za treći svjetski rat – zaključio je Barić.

Foto: pixabay / screenshot YouTube HRT
tklopotan / www.sjever.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.