Now Reading:
Na jednoj Ininoj benzinskoj litra benzina 9,41 kuna dok se šuška da bi cijene mogle ići i do 14 kuna!
Full Article 2 minutes read

Na jednoj Ininoj benzinskoj litra benzina 9,41 kuna dok se šuška da bi cijene mogle ići i do 14 kuna!

Domaći potrošači koji su se ovih dana zatekli preko granice, u susjednoj Mađarskoj, šokirali su se kad su na Ininoj benzinskoj pumpi odmah iza graničnog prijelaza Goričan natočili benzin, točnije dizel po cijeni od 9,41 kunu za litru, prenosi Jutarnji.hr

Kako je to moguće kad ta ista tvrtka dizel gorivo u Hrvatskoj prodaje po cijenu od 11.29 kuna za litru, a priča se da bi iznos bez Vladine intervencije mogao doći i do 14 kuna? Kako doznaje Jutarnji, benzinska pumpa u Mađarskoj uopće nije u vlasništvu Ine niti ta kompanija posluje na mađarskom tržištu, što je moguće vidjeti i iz poslovnih izvješća.

Zapravo je riječ o benzinskoj pumpi koja je također u vlasništvu MOL-a, ali je brendirana u Inine boje, što je bio poslovni dogovor iz prve polovice dvijetisućitih godina, kad je MOL preuzimao Inu. Ovaj detalj zapravo nema nikakve veze s cijenom goriva u Mađarskoj, već je ona posljedica državnog intervencionizma od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je zamrznuo cijene goriva, ali i osnovnih prehrambenih namirnica, energije te kamate na hipotekarne kredite.

Cijena benzina tako je zamrznuta na iznos od 480 forinti za litru, odnosno 9,17 kuna, i vrijedila je do kraja prošlog tjedna, nakon čega je Orban mjeru odlučio produljiti, i to do 15. svibnja – dakle nakon izbora u Mađarskoj.
Ipak, mađarski analitičari primjećuju kako su cijene, regulaciji usprkos, značajno porasle.

sjever.hr/jutarnji.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.