Now Reading:
PREKRASNA GESTA Udruga žena „Naši cajti” i učenici Osnovne škole Šemovec razveselili žene i djecu u prihvatnom centru Varaždinske Toplice
Full Article 4 minutes read

PREKRASNA GESTA Udruga žena „Naši cajti” i učenici Osnovne škole Šemovec razveselili žene i djecu u prihvatnom centru Varaždinske Toplice

Udruga žena „Naši cajti” iz Varaždinskih Toplica ove je godine na poseban način obilježila Međunarodni dan žena. Naime, uz sugrađanke koje su razveselili cvijećem i malim znakom pažnje, ovogodišnji su Dan žena uljepšale i svojim novim susjedama, ženama koje su sa svojom djecom stigle iz ratom pogođene Ukrajine.

U ovoj lijepoj i humanoj akciji pridružili su im se i Društvo Crvenog križa Varaždinske županije i Osnovna škola Šemovec čiji su roditelji i učenici ženama i djeci smještenima u prihvatnom centru Varaždinske Toplice pripremili poklone s porukama ljubavi, mira i podrške.

Mara Malenica, predsjednica Udruge pojasnila je kako program „Žena ženi” kojim žele razveseliti svoje sugrađanke, žene, majke, bake, djevojke i poručiti im kako netko misli na njih organiziraju već desetak godina. Udruga djeluje od 2011. godine, a njihov rad i djelovanje usmjereni su na očuvanje kulture i baštine topličkog kraja.

-Žene rade ručne radove, suvenire, torbice, svaka ono što zna najbolje, učimo jedne od drugih. Imali smo nešto i djece, no za vrijeme korone smo zaista smanjili susrete. Svi smo starije dobi. Surađujemo s Gradom, rado sudjelujemo na svim manifestacijama, a izdali smo i kuharicu s topličkim receptima – rekla je Malenica naglasivši kako su danas malim znakom pažnje i pozivom na druženje ženama iz Ukrajine željeli uljepšati Dan žena i barem malo im ublažiti bol, patnju i tugu.

Prema njezinom mišljenju, ženama se ne pridaje dovoljno pažnje, no i žene same se uz posao, djecu i druge obaveze često ne stignu baviti sa stvarima koje bi željele.

Nijedna žena nije izazvala rat, žene su te koje su miroljubive i kao političarke i kao žene i mislim da bi nas više trebalo biti prisutno u svim domenama. Drage ženice, nezamjenjive ste u svakom društvu, sretan vam Dan žena! – poručila je Malenica.

Jedna od članica „Naših cajti” je Esma Golubić koja je u Udrugu uključena od samog osnivanja. Kako je naglasila, članice jedna drugoj pomažu u svakom smislu, a uvijek rado sudjeluju na svim manifestacijama u svom gradu.

-Naš grad je jako lijep i šaren, a nadam se da je s nama još ljepši. Iza ove manifestacije „Žena ženi” krije se ideja da pošaljemo želje za mirom i ljepšom budućnošću svih žena svijeta, posebno u ovoj situaciji u kojoj nam svima treba topli dom – poručila je Golubić dodavši kako danas žele, ako ništa drugo, barem s cvijećem uljepšati dan ženama koje su morale otići daleko od kuće.

Članica Udruge je i gradonačelnica Dragica Ratković koja je naglasila kako ovu aktivnost provode već godinama, a s njom su nastavili i ove godine.

-Mi ćemo osobama pogođenim ratom u Ukrajini koje su ovdje smještene omogućiti što ljepši i bolji boravak u Toplicama. Ova naša akcija traje godinama i uvijek je imala lijepi odaziv, jako je bitno da žena ženi pomaže. Žene trebaju biti glasnije i izboriti se za svoje mjesto pod suncem – poručila je Ratković.

Učenici, njihovi roditelji i nastavnici iz Osnovne škole Šemovec uvijek se rado uključuju u razne humanitarne akcije, pa tako i u ovu, a sudjeluju i u projektu Erasmus P.S. Pokreni solidarnost.

-Svaki od naših učenika i njihovih roditelja pripremili su poklon za jednu ženu s djetetom iz Ukrajine koje su smještene ovdje u Varaždinskim Toplicama. U ovim paketima ima higijenskih potrepština, proizvoda za djecu, njegu, odjevnih sitnica, a i nekih poslastica za djecu, uz naravno poruke ljubavi, mira i podrške koje su djeca napisala i poslala – rekla je ravnateljica Marina Hižak.

U prihvatnom centru Varaždinske Toplice trenutno je smješteno 86 osoba, što znači da su kapaciteti gotovo popunjeni, naglasila je ravnateljica županijskog Crvenog križa Sandra Vidaček.

-Danas smo u sklopu Dana žena u suradnji s Osnovnom školom Šemovec i Udrugom žena „Naši cajti” pripremili poklone, jaglace i mali znak pažnje za žene i djecu iz Ukrajine smještene u prihvatnom centru u Varaždinskim Toplicama. Prema povratnim informacijama koje dobivamo oni se osjećaju sigurno i pružamo im sve što je u našim mogućnostima – rekla je Vidaček dodavši kako očekuju dodatan priljev izbjeglica, no na to su spremni.

tklopotan / www.sjever.hr
08.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.