Now Reading:
ZA LJEPŠE I VESELIJE DJETINJSTVO U Kuršancu otvoren Centar igre i knjižnica igračaka – Cividini: Ono što svi želimo su sigurni dječji osmijesi!
Full Article 5 minutes read

ZA LJEPŠE I VESELIJE DJETINJSTVO U Kuršancu otvoren Centar igre i knjižnica igračaka – Cividini: Ono što svi želimo su sigurni dječji osmijesi!

Kao dio UNICEF-ovog pilot – programa Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije u četvrtak je u Obiteljskom centru u Kuršancu otvoren Centar igre i knjižnica igračaka.

Centar je otvoren u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak” i lokalnom zajednicom, a svečanom otvorenju prisustvovali su državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, kao i Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, gradonačelnica i dječji gradonačelnik Čakovca Ljerka Cividini i Roan Posavec, Maja Odrčić Mikulić, pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Sanja Brajković, ravnateljica POU „Korak po korak” i korisnici, djeca i njihove obitelji.

Državni tajnik Paljak naglasio je kako se upravo na ovom primjeru najbolje može iščitati sintagma „Misli globalno, djeluj lokalno”.

-Globalna organizacija u izuzetnom projektu, a u suradnji s lokalnom zajednicom realizirala je jedan ovakav objekt koji će sigurno doprinijeti nadogradnji obrazovnog sustava, posebice kada govorimo o ranom i predškolskom – poručio je Paljak te dodao kako Republika Hrvatska nije zadovoljna postotkom obuhvata djece uključene u rani predškolski odgoj i obrazovanje što se posebno odnosi na djecu romske nacionalne manjine.

-Kada imamo jedan prostor u kojem će se odvijati učenje i to na djeci najljepši i najbolji mogući način, a to je kroz igru, onda vjerujem da ćemo zahvaljujući našim ambicijama i infrastrukturnim investicijama koje su pred nama, postići da se postotak djece koja su zastupljena u ranom i predškolskom obrazovanju, u svakom slučaju poveća – rekao je Paljak zaključivši kako su istraživanja pokazala da djeca koja su bila uključena u rano ili predškolsko obrazovanje kasnije postižu i bolje obrazovne rezultate.

Državna tajnica Pletikosa istaknula je kako je suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti velik izazov, ali i prilika za unapređenje i integraciju usluga za djecu s ciljem osiguravanja jednakih mogućnosti.

-To u prvom redu podrazumijeva stvaranje sigurnog i poticajnog obiteljskog okruženja za svu djecu, a posebno onu koja žive u rizičnim obiteljima. Program jamstva za djecu prilika je za poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi se zajamčilo da svako dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti može imati pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, predškolskom odgoju, odgovarajućem obliku stanovanja i prehrani, bez obzira u kojem djelu Hrvatske žive – kazala je Pletikosa naglasivši kako je upravo zbog toga važno što je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj UNICEF provodi ovaj pilot projekt.

Kako je pojasnila, Međimurska županija izabrana je kao regija s najvećom stopom korisnika zajamčene minimalne naknade i niskim pristupom uslugama zaštite djece i podrške obitelji.

-Jačanjem zakonodavnog okvira i razvojem novih usluga za djecu, mlade i obitelji u riziku te poduzimanjem adekvatnih mjera i umrežavanjem stručnjaka nastojat ćemo smanjiti te rizike, osnažiti obitelji i osigurati uvjete života djece u biološkoj obitelji kad god je to moguće – zaključila je Pletikosa.

Gradonačelnica Cividini napomenula je kako su se svi okupili s istim ciljem, da pomognu djecu u rastu i razvoju kako bi nakon toga oni pomogli u zajednici u njezinom rastu i razvoju.

-Vjerujem da ćemo dobiti zauzvrat ono što svi želimo, a to su sigurni dječji osmijesi – rekla je Cividini dodavši kako će ovaj Centar potpomoći socijalizaciju djece i njihovih roditelja, spojiti generacije i rezultirati sretnijim životom.

Da je predškolski odgoj najvažnija karika na obrazovnom putu svakog pojedinca, još je jednom naglasila Odrčić Mikulić pojasnivši kako on omogućava stjecanje životnih, socijalnih, komunikacijskih i emocionalnih vještina u najranijoj dobi.

-Uključenost romske djece u odgoj i obrazovanje još je uvijek na nedostatnoj razini. Ove školske godine u program predškole uključeno je 308 romske djece na području Međimurske županije, dok vrtićke programe od ukupno 3880 djece pohađa samo 85 djece romske nacionalnosti, što je u ukupnom broju 2,19 posto – kazala je Odrčić Mikulić istaknuvši kako je postizanje integracije ostvarivo pružanjem sveobuhvatne i kontinuirane podrške cijeloj zajednici, obiteljima i pojedincu, a ovaj će Centar budućim generacijama biti polazna točka njihovog obrazovnog puta.

Predstojnica Ureda UNICEF-a Castillo naglasila je kako je ovaj Centar igre u Kuršancu važan zbog svoje inkluzivnosti jer uključuje i male i velike, i roditelje i njihovu djecu, kao i romsku i neromsku djecu.

-Želim naglasiti da ovaj Centar igre nije zamjena za vrtiće. Oni su nadogradnja za vrtiće koji su izuzetno važni jer odlično potiču jednakost. Dijete koje dolazi iz ranjivog okruženja može biti jednako u vrtiću, naučiti jezik, kako se ponašati s drugom djecom, razvijati se i krenuti u prvi razred s boljim ocjenama i boljim početkom od djece koja nisu pohađala vrtić – napomenula je Castillo.

tklopotan / www.sjever.hr
03.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.