Now Reading:
PRVI U HRVATSKOJ Grad Križevci uspostavlja model stambene zadruge kojom građani postaju projektanti zgrada
Full Article 3 minutes read

PRVI U HRVATSKOJ Grad Križevci uspostavlja model stambene zadruge kojom građani postaju projektanti zgrada

Diljem Europe već dugi niz godina stambeno pitanje građana rješava se kroz stambene zadruge kao oblik povoljnijeg i pristupačnijeg stanovanja. Po prvi puta u Hrvatskoj, model stambene zadruge pokušat će se uspostaviti upravo u gradu Križevcima i to kroz projekt „Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj“ koji je sufinanciran putem Europske unije i Europskog socijalnog fonda u okviru programa „Učinkoviti ljudski potencijali“.


Nositelj projekta je Zadruga otvorena arhitektura, partneri su Grad Križevci i Zadruga za etično financiranje.
Kako je istaknuo voditelj projekta Darovan Tušek kroz 19 mjeseci trajanja projekta provest će se predavanja i radionice s predavačima iz inozemstva koji će prenijeti svoja uspješna iskustva osnivanja stambenih zadruga. Nadalje, stvorit će se svi preduvjeti da se uspostavi stambena zadruga u Križevcima, istražit će se pravne i financijske mogućnosti, napraviti studija izvodljivosti te održati radionica sa zainteresiranim građanima koji bi htjeli svoje stambeno pitanje riješiti kroz stambenu zadrugu pri čemu im se ujedno pruža jedinstvena mogućnost da sudjeluju u projektiranju buduće zgrade.

Završna faza bit će izrada pravila stambene zadruge kako bi se zaštitilo da stanovi kasnije završe na tržištu, a nakon toga će se izdati publikacija gdje će se objaviti sve što je kroz ovaj projekt istraženo za područje Križevaca i pokušat će se zainteresirati druge jedinice lokalne samouprave za ovu priču odnosno proširiti model stambenog zadrugarstva na cijelu Hrvatsku.

Svoje zadovoljstvo što su upravo Križevci pilot područje i što se kroz ovaj model stambenog zadrugarstva građanima može omogućiti stanovanje koje je u skladu s njihovim primanjima, istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.

-Iskreno mi je drago da razmišljamo o alternativnim načinima, prihvaćenim diljem EU, ali kod nas još dovoljno novima da ih još možemo zvati pilot projektima kako našim građanima, ali svim mladim profesionalcima koji se oslanjaju na ovaj prostor odnosno grade poslovnu karijeru kako im omogućiti priuštivo stanovanje. Naravno da nije riječ samo o mladim ljudima, cilj je da svim našim građanima, pa i onim starije životne dobi omogućimo drugačiji vid priuštivijeg i kvalitetnijeg stanovanja – kazao je gradonačelnik.


Nakon dvije godine čekanja na obradu prijave konačno krenulo s ovim projektom uspostave prvog modela stambenog zadrugarstva u Hrvatskoj, a ovim projektom istražit će se sve mogućnosti financiranja same implementacije stambene zadruge te omogućiti da se model stambenog zadrugarstva prihvati kao jedan validan i važan model stanovanja od strane banaka. Uz to, stambene zadruge mogu se povezati s energetskim zadrugama te se zgrada može izgraditi kao energetski samoodrživa što u konačnici znači i manje troškove stanovanja u stambenoj zadruzi.

sjever.hr/krizevci.hr
03.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.