Now Reading:
Pedesetak policajaca upalo u romsko naselje Piškorovec – Među prvima uhićena zloglasna braća kamatari
Full Article 2 minutes read

Pedesetak policajaca upalo u romsko naselje Piškorovec – Među prvima uhićena zloglasna braća kamatari

Pedesetak policajaca upalo je jutros oko šest sati u romsko naselje Piškorovec. Cilj su im kamatari, rak rana romskih zajednica, a u Piškorovcu ih ima nekoliko. One najveće, braću Kristijana i Mladena Ignaca prve su uhitili i priveli u PU međimursku – piše Jutarnji list.

Kako su doznali u naselju, akcija je izgledala “filmski“.

– Došli su s puno automobila, istrčali van i grupice od po nekoliko policajaca utrčale su svaka u jednu kuću. Većina ljudi je još spavala. Bio je baš kao na filmu – rekao je za Jutarnji stanovnik naselja.

Iz PU međimurske za Jutarnji list su potvrdili akciju.

-Potvrđujemo kako pripadnici kriminalističke, interventne i temeljne policije u suradnji s ODO Čakovec provode kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja naselja Piškorovec zbog postojanja osnovane sumnje o počinjenju kaznenog djela “Lihvarski ugovor” iz članka 242. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona RH-e.

Kamatari među Romima, poznato je, iskorištavaju siromaštvo sunarodnjaka koji od njih posuđuju novac, a koji onda vraćaju uz ogromne kamate, nerijetko i 50 posto mjesečno. Ako preskoče ratu duga, kamatari postaju nasilni. Jedna od čestih metoda je, da uzimaju djecu dužnika koje šalju na cestu prositi. Svojim dnevnim zaradama vraćaju obiteljske dugove. Nerijetko i kradu, kako bi zaradili dovoljno i donijeli novac pa tako izbjegli batine.

Kad je 2019. godine u Međimurju organiziran prosvjed protiv lokalnih Roma zbog sve većeg i brutalnijeg nasilje prema ostalim stanovnicima Međimurja, zaključak je bio da u naseljima glavnu riječ vode lihvari i kamatari.

www.sjever.hr/jutarnji.hr
03.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.