Now Reading:
OZBILJNO UPOZORENJE Ne uzimajte jod na svoju ruku – ovo su moguće posljedice
Full Article 2 minutes read

OZBILJNO UPOZORENJE Ne uzimajte jod na svoju ruku – ovo su moguće posljedice

Brojni se svjetski stručnjaci slažu da je opasnost od nuklearnog napada mala, ne isključujući ipak ni takvu mogućnost, a mnogi su građani Putinove prijetnje shvatili vrlo ozbiljno.

Upravo stoga u Hrvatskoj je zabilježena povećana potražnja za kupnjom tableta kalijevog jodida, no Hrvatska liječnička komora upozorava hrvatske građane da se ove tablete izdaju isključivo na liječnički recept, da je opasno da ih građani sami sebi daju i doziraju te da trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem.

Tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, upozoravaju iz HLK-a, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo. Liječnička komora mora istaknuti da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače – hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

„Prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta, kalijev jodid se daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 km od samog incidenta i to u vrlo visokim jednokratnim dozama. Ove tablete tada zasićujući štitnjaču jodom, time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju. Tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače. Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima”, ističu iz Hrvatske liječničke komore.

Glede dodataka prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, Komora naglašava da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

www.sjever.hr/HLK
03.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.