Now Reading:
Istražili smo kako je kriza izazvana ratom u Ukrajini utjecala na tržište nekretnina
Full Article 3 minutes read

Istražili smo kako je kriza izazvana ratom u Ukrajini utjecala na tržište nekretnina

Provjerili smo kakva je situacija s tržištem nekretnina na varaždinskom području, te je li rat u Ukrajini utjecao na pad interesa za kupovinom kuća i stanova.

Kako nam je objasnio vlasnik jedne varaždinske agencije za promet nekretninama još je prerano govoriti o većim posljedicama krize izazvane ratom na europskom tlu, jer pad interesa, barem zasad, nije vidljiv. Kaže nam kako je ponuda na tržištu nekretnina u Varaždinu dosta slaba.

Uglavnom se prodaju novi stanovi koji su dosta skupi, a cijena se kreće od 2000 eura po kvadratnom metru nadalje. Unatoč tome, interes za stanove još uvijek je velik, posebice za one manje te, kako objašnjavaju iz agencije, nema nekih naznaka da bi se cijene mogle puno promijeniti.

Varaždince najviše zanimaju povoljne kuće, a cijena kuća ne prati rast cijena stanova.

-Kuće su i dalje relativno jeftine u odnosu na stanove, ali i novi stanovi su povukli za sobom da je i cijena starih stanova dosta visoka. U suštini se traže manji stanovi, dvosobni i manji trosobni, a poglavito jednosobni. Dosta njih se kupuje za iznajmljivanje. Nažalost, ono što je zanimljivo već duže vrijeme, običan čovjek si to ne može priuštiti. Ako se i u to upuste, rata kredita je 2500-3000 kuna, a tko to može platiti? – pita se vlasnik agencije naglašavajući kako si takve velike i skupe stanove mogu priuštiti samo bogataši.

No ono što je zanimljivo, stanove češće kupuju oni koji već imaju riješeno stambeno pitanje u svrhu iznajmljivanja. Da je Varaždin dosta skup grad pokazuju i mjesečne cijene najma koje se kreću od 300 pa sve do 500, 600 eura.

-Svi Marlexovi stanovi su prodani, a navečer nema svjetla – slikovito opisuje naš sugovornik, te nastavlja kako je u doba APN-a interes ne da je pao, već je pojačan, što ne iznenađuje, jer subvencije sežu do 100 000 eura za koje treba ispuniti uvjete poput kreditne sposobnosti, potom i odobrenja kredita od strane banke, a moguće su i dodatne beneficije radi djece.

Osvrćući se na upozorenje EU kako Hrvatskoj prijeti krah tržišta nekretnina, naš sugovornik ističe kako do njih takve informacije nisu stigle, ali vjeruje kako je rast cijena stanova počeo onog trenutka kad je država počela sa subvencioniranjem uz riječi „kad ti država s jedne strane da, s druge strane ti uzme.”

-Dosta su tražena i zemljišta za izgradnju. Vidjet ćemo što će vladajući napraviti po pitanju socijalnih stanova koji su u planu, ali to tako više ne može. Čovjek s prosječnim primanjima si to ne može priuštiti – govori nam vlasnik agencije u koju svakodnevno pristižu upiti građana za kuće i stanove, ali u ponudi agencija novogradnja je prava rijetkost. Iako je vidljivo da se gradi na sve strane, te stanove prodaju privatnici sami.

Kako će se situacija na tržištu nekretnina dalje kretati ne može predvidjeti, ali pretpostavlja da će cijene još neko vrijeme ostati stabilne i nepromijenjene.

abrkic/sjever.hr
03.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.