Now Reading:
Župan Stričak dirljivim se govorom oprostio od branitelja i prijatelja Dalibora Friščića: Boljeg, hrabrijeg, odanijeg ratnika teško je naći
Full Article 2 minutes read

Župan Stričak dirljivim se govorom oprostio od branitelja i prijatelja Dalibora Friščića: Boljeg, hrabrijeg, odanijeg ratnika teško je naći

Preminuo je Dalibor Friščić, branitelj i ratni pripadnik SJP Roda Varaždin, a dirljivim govorom od svog ratnog kolege i velikog prijatelja oprostio se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak:

„Znajući da si u bolnici, a poznavajući tvoj nemirni duh u nedjelju popodne putem društvenih mreža poslao sam ti poruku „Frile, slušaj doktore”. Potom, čekam na odgovor prolaze minute, sati međutim odgovora nema. Miješaju se osjećaji strepnje, tuge i ponosa. Slutilo je na najgore. Prisjećam se srednje policijske, početaka Domovinskog rata, dolazak u Specijalnu jedinicu policije RODA, ratnog puta. Neizvjesnosti Velebita, zadarskog zaleđa, VRO Bljesk i Oluja, Dubrovačkog bojišta, akcija čišćenja, Vojnića.

Dragi prijatelju, ratniče, onaj tko to nije prošao ne zna što znači radost prve jutarnje zrake sunca, ne zna što znači tako čvrsto stisnuti kalašnjikov da imaš osjećaj da se iz njega cijedi znoj. Ti, mi, naši suborci to znamo.

Osim svih tih radosti i strahova veže nas i eksplozija mine. Tako mala, tako naizgled beznačajna, a tako ubojita. Isto vrijeme i mjesto, a toliko sudbina: Bednjanić pogiba, Ti i Benčina ostajete bez obje noge, Ružić i Grudiček bez jedne, a Petrića i mene su uspjeli pokrpati. Na godišnjicu stradavanja obilazili bi grob poginulog Bednjanića, prisjećali se bolničkih dana, razgovarali o statusu hrvatskih branitelja.

Koliko je težak život u kolicima, znao si samo ti. Mi tvoji ratni kolege možemo samo naslućivati iz tvojih riječi “sa svojim kćerima nikad se nisam loptao, trčao, igrao, nikad neću s njima zaplesati”. Bez obzira koliko ti je bilo teško život si posvetio njima i svojoj supruzi.

Dragi prijatelju, svijet je opet pred izazovima, novi sukobi, ratovi su doslovno tu. Ako te je dragi Bog pozvao k sebi da ojača snage dobra, lakše mi se oprostiti od tebe, jer boljeg, hrabrijeg, odanijeg ratnika teško će naći.

Obitelji i rodbini u ime udruge SJP Roda i svoje osobno izražavam iskrenu sućut. Počivaj u miru Božjem!”

Input your search keywords and press Enter.