Now Reading:
Zamjenik Ljubić održao sastanak s ravnateljima srednjih škola i predstavnicima obrtnika: Glavni cilj je povezati obrazovanje s potrebama tržišta rada
Full Article 3 minutes read

Zamjenik Ljubić održao sastanak s ravnateljima srednjih škola i predstavnicima obrtnika: Glavni cilj je povezati obrazovanje s potrebama tržišta rada

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek u srijedu su u prostorijama Županijske uprave održali radni sastanak s ravnateljima srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija te predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Obrtničkog učilišta „Pouka“.

Glavna tema sastanka bio je plan upisa u prve razrede srednjih škola 2022./2023., a razgovaralo se i o promociji strukovnih zanimanja.

Zamjenik Ljubić zahvalio je ravnateljima na konstruktivnoj suradnji po svim pitanjima te izrazio zadovoljstvo uspješnim funkcioniranjem obrazovnog sustava u još jednoj godini pandemije koronavirusa.

-Što se tiče plana upisa, obzirom da smo prošle godine imali 50 razrednih odjela, želja nam je nastaviti s podjednakim brojem te omogućiti svoj djeci da upišu željena zanimanja, sukladno kadrovskim i prostornim mogućnostima naših škola. Naravno da postoje više i manje atraktivna zanimanja te je potrebno voditi računa i o spolnoj strukturi, no glavni nam je cilj povezati obrazovanje s potrebama tržišta rada i gospodarstva. Obrazovanjem mladih za deficitarna zanimanja i povezivanjem s gospodarskim subjektima omogućit će im se zaposlenje i ostanak u našoj županiji, odnosno državi, čime ćemo dugoročno utjecati na pozitivnije demografske pokazatelje – kazao je zamjenik Ljubić te dodao kako se, uz ravnatelje, redovno održavaju i sastanci s gospodarstvenicima te drugim dionicima koji na bilo koji način sudjeluju u obrazovnom sustavu.

Na sastanku s predstavnicima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i koprivničke Srednje škole, zbog usklađivanja s potrebama na tržištu rada dogovoreno je kako će se ove godine upisati jedan razred medicinskih sestara više.

U osmim se razredima trenutno nalazi 1091 učenik koji će ovisno o interesima upisivati srednje škole, a prošle je školske godine u školama kojima je osnivač Županija bilo planirano 1.048 slobodnih mjesta u 51 razrednom odjelu. Prema podacima škola, u prve razrede srednjih škola kojima je osnivač Županija upisano je 968 učenika, što predstavlja popunjenost od 92,37 posto. Postupak unosa i potvrđivanja plana upisa za škole i osnivače traje do 11. ožujka, nakon čega se od Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje verifikacija upisa, a ravnatelji su na sastanku predstavili situaciju u svojim školama, dodavši kako uglavnom nemaju problema s upisima, kao ni s interesom mladih za zanimanja koja nude.

U vezi promocije strukovnih zanimanja, čemu je Županija u suradnji s HGK ŽK Koprivnica, županijskom Obrtničkom komorom te ravnateljima i gospodarstvenicima posvećena već duži niz godina, dogovoreno je kako će se, obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju, nastaviti s aktivnostima. Ako se povoljne epidemiološke prilike nastave, u sva tri županijska grada na glavnim je trgovima planirana prezentacija strukovnih srednjih škola namijenjena djeci iz osnovnih škola i njihovim roditeljima. Strukovna će se zanimanja predstavljati i putem medija i društvenih mreža, a važan segment promocije bit će i Vodič kroz županijske srednje škole, koji se pokazao iznimno koristan i informativan za učenike, posebno u okolnostima pandemije.

www.sjever.hr / kckzz.hr
02.03.2022.

Input your search keywords and press Enter.