Now Reading:
Župan Posavec o centralizaciji zdravstvenih ustanova: Županijska bolnica Čakovec je pri samom vrhu. Nema nikakvih kriterija za ovu odluku!
Full Article 2 minutes read

Župan Posavec o centralizaciji zdravstvenih ustanova: Županijska bolnica Čakovec je pri samom vrhu. Nema nikakvih kriterija za ovu odluku!

Nakon što su se još prošle godine pojavile informacije o mogućnosti centralizacije hrvatskih općih bolnica, čime bi one prešle iz županijskih u državne ruke, reakcije županijskih vlasti, blago rečeno, nisu bile pozitivne.

U zadnjih nekoliko dana ova tema ponovno se aktualizirala, ponajviše zbog nedavnog sastanka između ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja hrvatskih bolnica na temu smanjenja listi čekanja pa se i župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo na mogućnost centralizacije bolnica. Kako naglašava, Županija iz Ministarstva nije zaprimila nikakvu informaciju o tome i mišljenja je kako centralizacija neće ni dogoditi.

-Zadnji sastanak između ministra zdravstva i ravnatelja ticao se isključivo smanjenja listi čekanja, a ja očekujem da se pri donošenju odluka uvijek vodi računa o određenim parametrima i kriterijima – naglasio je Posavec.

Kako ističe, Županijska bolnica Čakovec je prema statističkim podacima hrvatskih općih bolnica ponovno pri hrvatskom vrhu, ne samo u kvaliteti pružanja usluga već i u smislu racionalnog poslovanja. U odnosu na državni prosjek, čakovečka bolnica može se pohvaliti s nekoliko puta većim brojem usluga, ali i iskoristivošću kreveta i kapaciteta.

-Jedna županijska bolnica koja ima ugovorenih 294 kreveta je samo u 2020. godini izvršila usluge na način da je gotovo 50 pacijenata prošlo kroz jedan bolnički krevet. Naša bolnica je u jednoj funkciji stalnog ulaganja, razvoja i nema nikakvih kriterija prema kojima bi bilo tko obrazložio zašto bi se funkcionalno povezala s bilo kim – zaključio je Posavec.

tklopotan / www.sjever.hr
28.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.