Now Reading:
Međimursko Gospodarsko-socijalno vijeće: Kako pomoći gospodarstvu i građanima?
Full Article 3 minutes read

Međimursko Gospodarsko-socijalno vijeće: Kako pomoći gospodarstvu i građanima?

Utjecaj cijene energenata, komunalnih doprinosa, roba i usluga na gospodarstvo te na život i standard građana u ponedjeljak je bila jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Ivan Senčar kazao je da su, uslijed ozbiljne situacije uzrokovane povećanjem cijene energenata, posebno sada za poduzetništvo i javne ustanove, a uskoro i za građanstvo, po hitnom postupku sazvali ovu sjednicu.

– Cilj današnje sjednice je kroz demokratski dijalog sa socijalnim partnerima usuglasiti stavove, pokušati pronaći moguće rješenje da teret ne spadne samo na poduzetništvo ili na građanstvo. Pokušati naći mjere koje bi se eventualno mogle implementirati kroz naše prijedloge, lokalne samouprave, javne ustanove jer oni naprosto ne mogu biti samo promatrači u ovoj situaciji. Sigurno se da nešto dodatno napraviti kako bi se ove mjere ublažile – kazao je uvodno Senčar.

– U ovim našim prostorima ležimo na tonama plina i imamo na neki način svoje opskrbljivače koji su u vlasništvu javnih ustanova. Nezamislivo mi je da su ti isti isporučitelji plinova na međimurskom području u vlasništvu lokalnih samouprava, a da se baš ništa nije moglo poduzeti. Nije smisao prozivanje već ukazivanja na neke nerealne stvari i traženje rješenja da se ova situacija riješi. Mi poduzetnici ćemo svakako tražiti da dio tereta podnesu i lokalne samouprave kroz npr. smanjenje nekih troškova koji nas opterećuju posebno kroz komunalne naknade. Drugim riječima, ništa to nije što se ne bi moglo napraviti ako ima političke volje – naglasio je Senčar.

Za Vladine mjere olakšanja rekao je da su sveobuhvatne i nisu loše.

– No moram reći da uslijed nove situacije koja se promijenila ovih dana to sigurno neće biti dosta. To je apsolutno sigurno. Posebno pohvaljujem mjere Vlade u pogledu cijena električne energije. Tu je nađeno dobro rješenje da taj teret ide na HEP i da se tamo akumulira, a ne padnu na teret građana ili poduzetnika – kazao je predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

O računima za plin i struju rekao je da su „apstraktno visoki“.

– Iz vlastitog bih iskustva rekao da je to negdje oko 150 posto sada, uz nove pristigle anekse koji će dodatno povećati za 50 do 60 posto. Ima primjera gdje je to i 300 posto i to je apsolutno neodrživo pa i poduzeća koja su jako dobra na nekoj ljestvici uspješnosti to će jako teško izdržati. Ima i najava „ključa u bravu”, posebno kod malih poduzetnika kojima i najmanje povećanje nosi velike probleme. Ne kažem da bi ovi problemi trebali biti samo na državi, tu je i lokalna samouprava koja može, ako želi, posebno kroz komunalne doprinose smanjiti taj teret, odnosno kroz doprinose kao što je spomenička renta. To bi se u ovom trenutku apsolutno trebalo ukinuti – mišljenja je Senčar.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
28.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.