Now Reading:
Broj novoboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada, no zamjenica Petek apelira: Cijepljenje je jedino snažno oružje protiv ove pandemije!
Full Article 4 minutes read

Broj novoboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje pada, no zamjenica Petek apelira: Cijepljenje je jedino snažno oružje protiv ove pandemije!

Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 23 testirano PCR-om, a 47 brzim antigenskim testom, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber u petak na konferenciji za medije.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 1.403. U samoizolaciji je 1.358 osoba.

-Broj novooboljelih u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika i dalje snažno pada. Prosjek u proteklih sedam dana iznosi 513, prošli tjedan bio je 869, a tjedan dana prije 1.421 – poručio je Skuliber.

-Govoreći o apsolutnim brojkama u sedam smo dana imali 639 novooboljelih, a u istom intervalu tjedan dana prije 1.082. To znači da u tjedan dana imamo pad od 41 posto – naglasio je Skuliber dodavši kako ima još dobrih vijesti.

Naime, osim broja novooboljelih pada i broj hospitaliziranih pacijenata. Dnevni prosjek hospitaliziranih u proteklom je tjednu iznosio 63, a tjedan dana prije toga 77. Na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice je 13 pacijenata, što je, kako je istaknuo Skuliber, najmanji broj još od kraja siječnja.

-Od tada pa do danas najviše u jednom danu bilo ih je 21 – dodao je.

U proteklih sedam dana preminulo je osam covid pozitivnih osoba, a tjedan dana prije toga preminulo ih je devet. U zdravstvenim ustanovama trenutno je pozitivno 33 djelatnika, od kojih je 30 zdravstvenih. S obzirom da je prošli tjedan zaraženo bilo 52 djelatnika, od kojih 43 zdravstvenih, vidljiv je pad u broju zaraženih. U ustanovama koje pružaju socijalnu uslugu smještaja pozitivno je 62 korisnika u pet domova i 15 djelatnika u tri doma, dok je prošli tjedan zaraženo bilo 24 u pet domova i 10 djelatnika u pet domova.

Kako je naglasila Jasna Petek, zamjenica krapinsko-zagorskog župana dobre vijesti su što brojke hospitaliziranih, preminulih i novooboljelih padaju, no riječ je o još uvijek velikim brojkama.

-Nije dobro da nam je procijepljenost još uvijek niska, kao i na razini cijele države. Nije dobro da smo stalno zadnja, predzadnja ili treća odostraga zemlja po procijepljenosti u Europi. Nije dobro da smo osmi po smrtnosti – poručila je Petek dodavši kako je cijepljenje jedino snažno oružje protiv pandemije.

Još je jednom pozvala sve da se cijepe jer, kako kaže, unatoč tome što brojke padaju još su uvijek velike.

-U najavi je relaksacija epidemioloških mjera u našim školama i nadamo se da će novo odgojno-obrazovno razdoblje biti ugodnije našim učenicima te da će im pružati nove mogućnosti i aktivnosti koje dosada nisu bili u mogućnosti izvoditi – rekla je Petek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina poručio je kako ih veseli brojka od 39 hospitaliziranih pacijenata, što je najmanji broj u posljednjih nekoliko mjeseci.

-Veseli nas i to što smo jučer imali sastanak svih covid odjela kirurgije i mi ćemo drugi tjedan osposobiti kirurgiju da radi u punom pogonu, centralnu i intenzivnu ćemo probati očistiti od respiratora, staviti pacijente na respiratorima na pulmologiju gdje su osigurana četiri kreveta za intenzivno liječenje – najavio je Vančina i dodao da će biti itekako zadovoljni ako će brojke nastaviti padati ovim tempom kako bi mogli početi s normalnim radom.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marina Stanaković Gjuretek istaknula je kako unatoč poboljšanju epidemiološke situacije pada i interes za cijepljenjem što nije dobro.

-Ako usporedimo siječanj kad smo imali 10.320 cijepljenja, u veljači smo do jučer imali 1.878. Većina osoba koje dolaze primaju treću, booster dozu, čak 70-75 posto njih. Prvu dozu u ovom periodu prima 5-10 osoba, a drugu 10-20 osoba – pojasnila je Stanković Gjuretek dodavši kako je 62,7 posto odraslog, odnosno 54,5 posto ukupnog stanovništva cijepljeno dvjema dozama.

-S obzirom na manji broj zainteresiranih cijepljenje će i dalje biti svaki dan, ali u periodu od 8 do 11 sati, od ponedjeljka do subote – najavila je Stanoković Gjuretek te povodom druge obljetnice od prvog slučaja koronavirusa zabilježenog u Hrvatskoj poručila kako je zdravstvo u ovom periodu prošlo kroz različite faze zbog čega su svi zajedno u hodu učili i iznalazili nova rješenja.

tklopotan / www.sjever.hr
25.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.